Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Ακατάσχετος ο τραπεζικός λογαριασμός των συμβολαιογράφων

Να αποτρέψει τον κίνδυνο να κατασχεθούν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία προέρχονται από τους πλειστηριασμούς που γίνονται σε βάρος άλλων οφειλετών, επιχειρεί η κυβέρνηση. Με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιβάλλεται απαγόρευση κατασχέσεων στους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς συμβολαιογράφων, στους οποίους καταλήγει το προϊόν των πλειστηριασμών που αυτοί διενεργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Η απόφαση Κοντονή – Τσακαλώτου ενεργοποιείται από σήμερα, ημέρα δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και καθορίζει με ποιον τρόπο θα δηλώνεται τις τράπεζες ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός των συμβολαιογράφων που ενεργούν ως υπάλληλοι ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Στην περίπτωση αυτή, οι συμβολαιογράφοι θα ορίζουν μέχρι έναν ακατάσχετο λογαριασμό σε κάθε τράπεζα και τα χρήματα που μπαίνουν στους λογαριασμούς αυτούς θα προστατεύονται από τις απαιτήσεις όλων δανειστών τους, για τυχόν χρέη και οφειλές που οι συμβολαιογράφοι έχουν.
Στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, θα πιστώνονται αποκλειστικά η εγγύηση, το τέλος χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και το πλειστηρίασμα εκάστου πλειστηριασμού.

Κάθε συμβολαιογράφος δύναται να προβεί σε άνοιγμα νέου ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, ή να ορίσει ως ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό και κάποιον άλλον παλαιότερο που ήδη έχει.

Επίσης είναι δυνατή η τήρηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού σε ξένο νόμισμα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις ανάγκες διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού (με προσφορές από το εξωτερικό κλπ).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων