Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα διχαστικά ή τιμωρητικά, αλλά μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ατομική υγεία του καθενός, μέτρα εν τέλει για όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.
Ωστόσο, χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60, δεν έχουν σοβαρή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, δεν έχουν θανάτους ανθρώπων, σημείωσε εμφατικά σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία τής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα προσωπικό του περιστατικό.
Αναλυτικά, κατ’ αρχάς διευκρίνισε ότι «τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους, διατηρούνται μέτρα ατομικής προστασίας και για τους εμβολιασμένους», όμως, «η ένταση των μέτρων προφανώς αφορά το μικρό αλλά σημαντικό ως προς τη μεταδοτικότητα και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, μέρος του πληθυσμού, που είναι ανεμβολίαστο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνοντας ότι «9 στους 10 που διασωληνώνονται, είναι ανεμβολίαστοι, αυτό πρέπει να το ακούσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο», τόνισε.
Και ζήτησε «να δούμε πόσο καλύτερα πηγαίνουν χώρες που έχουν πετύχει υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Γαλλία ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60 ετών. Και αυτές οι χώρες έχουν 4ο κύμα του κορονοϊού αλλά δεν έχουν σοβαρή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και δεν έχουν θανάτους ανθρώπων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο -εκεί εστιάζει η κυβέρνηση, αυτό είναι το πλαίσιο που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός». Και, όπως παρατήρησε σε άλλο σημείο, «αν η συντριπτική πλειοψηφία άνω των 60 ετών είχε κάνει το εμβόλιο -όπως έχει συμβεί στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία- τότε θα είχαμε 5 φορές λιγότερες διασωληνώσεις στο σύστημα υγείας».
Με την επισήμανση ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι διχαστικά, δεν έχουν σκοπό τιμωρητικό, αλλά είναι μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία αλλά και την ατομική υγεία του καθενός», ο Ά.Σκέρτσος υπογράμμισε ταυτόχρονα και τις θετικές ειδήσεις: «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παραπάνω από 360.000 συμπολίτες μας έχουν πάρει την απόφαση και κάνουν την πρώτη δόση, επίσης έχουμε παραπάνω από 1,2 εκατ. πολίτες που κάνουν τώρα την τρίτη -και σωστά κάνουν, εγώ σήμερα έχω κλείσει το απόγευμα και θα κάνω την τρίτη δόση».
Συγχρόνως όμως, ο Ά.Σκέρτσος προχώρησε και σε μια διευκρίνιση αναφορικά με μια ορολογία της περιόδου, της «πανδημίας των ανεμβολίαστων». Όπως σημείωσε σχετικώς, «ανεμβολίαστος θεωρείται και κάποιος εμβολιασμένος πολίτης που έχει κλείσει παραπάνω από εξάμηνο», αφού σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα μειώνεται η ανοσολογική του απόκριση, η άμυνά του οργανισμού του απέναντι στον κορονοϊό.
Στο ερώτημα γιατί οι απαγορεύσεις που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, δεν επεκτάθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε υπέρμετρους περιορισμούς συν το γεγονός ότι κάποιος δεν κάθεται για πολλή ώρα μέσα σε ένα κατάστημα, άρα δεν κινδυνεύει τόσο πολύ σε σύγκριση με κάποιον που θα περάσει 2, 3 ώρες σε ένα χώρο που έχει πάει για να ψυχαγωγηθεί. Υπάρχουν δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα καθημερινής διαβίωσης…».
Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, τη σημασία της τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας, ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε ότι είχε στο γραφείο του περιστατικό συνεργάτιδός του που νόσησε, «φορούσε όμως τη μάσκα της, φορούσαμε όλοι όμως τη μάσκα μας», με αποτέλεσμα ουδείς άλλος να νοσήσει. Ενώ στο σημείο αυτό εξήρε τη σημασία του τετράπτυχου, εμβόλιο-μάσκα-στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης-τακτικά τεστ, μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως, όντας εμβολιασμένος θα κάνει μία φορά την εβδομάδα τεστ. Στο ερώτημα δε, γιατί ο πήχης για την οιονεί υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης τέθηκε στην ηλικία των 60 και όχι πιο κάτω, απάντησε: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού συστήνει την τρίτη δόση ειδικά στους άνω των 60 γιατί αυτές είναι οι ηλικίες που νοσούν βαρύτερα, αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ή αν το έχουν κάνει, εξασθενούν τα αντισώματα».
Στη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας στα Σώματα Ασφαλείας, όπως τέθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Άκης Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός: «Όχι δεν είναι κάτι που το εξετάζουμε, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας μπορεί να λέγεται εύκολα αλλά εφαρμόζεται πολύ δύσκολα ειδικά στις συγκεκριμένες ομάδες που έχουν να κάνουν με τον σκληρό πυρήνα του κράτους», εξήγησε αντιτείνοντας ειδικότερα πως «αν ένα ποσοστό στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις τεθεί σε αναστολή, δεν αναπληρώνεται εύκολα. Αυτό με τη σειρά οδηγεί σε μια σειρά από κενά που θα δημιουργηθούν».
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω επιχειρήσεις που πλήττονται από την τελευταία δέσμη μέτρων (θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια κ.ο.κ.), αφού θύμισε ότι «οι ενισχύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση, αγγίζουν τα 43 δισ. ευρώ -είναι το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης που έχει δοθεί στην Ευρώπη», συμπλήρωσε: «Αυτό καλώς δόθηκε διότι έχουμε δει πόσο πολύ στήριξε τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πόσο συνέβαλε στο να μην έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας ούτε κλειστές επιχειρήσεις (…) η κυβέρνηση είναι δίπλα, στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις, στηρίζει τις θέσεις εργασίας». Και, εν κατακλείδι, «σε αυτή τη φάση έχουμε εξαντλήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες, πρέπει να κάνουμε μια αυστηρή διαχείριση».
Τέλος, για το θέμα που ανέκυψε με τον τρόπο καταγραφής των θανάτων, ο υπουργός επικαλούμενος και τη σχετική παρουσίαση του προέδρου του ΕΟΔΥ, είπε ότι «η Ελλάδα επιλέγοντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εφαρμόζει τον πιο διασταλτικό τρόπο καταγραφής, ουσιαστικά υπερκαταγράφει νεκρούς από covid, καταγράφει ανθρώπους που έχουν νοσήσει σε οποιαδήποτε στιγμή από τον ιό. Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν άλλες χώρες, η Μ. Βρετανία για παράδειγμα». Παρόλ’ αυτά, επέμεινε, «δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτε, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μια ενιαία μεθοδολογία (…) Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έδωσε να καταλάβουμε ότι αν εφαρμόζαμε για παράδειγμα τη μεθοδολογία του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμφανίζαμε 20% λιγότερους θανάτους».