Ο κόσμος ψώνισε. Συνετά!… Ψώνισε γιατί έμεινε στο σπίτι ή γιατί περίμενε φίλους ή συγγενείς. Στα μαγαζιά υπήρξαν χαμόγελα, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε, η όποια κίνηση σημειώθηκε ήταν μία αναλαμπή του παλιού καλού μας εαυτού από την εποχή της επάρκειας. Οι τιμές άλλωστε δεν άλλαξαν. Στα σούπερ μάρκετ, οι προσφορές αφορούν προϊόντα που πλησιάζουν στη λήξη τους. Η ακρίβεια καραδοκεί σε κάθε ράφι, σε κάθε βιτρίνα, σε κάθε βενζινάδικο, σε κάθε πάρκινγκ. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη, παρά τα τρία χρόνια αιματηρής λιτότητας, φορολογικής αφαίμαξης και ανεργίας, και κυρίως παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού. Αυτός είναι ακόμη με το παλιό μοντέλο…
Μελέτη του ΚΕΠΕ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πιστοποιεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ακρίβειας, εν μέσω ύφεσης και οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών, με τις αποκλίσεις να ξεπερνούν το 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των 27.
Στο γάλα- τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, με 31,5% πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Το βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτων, όπου και η φέτα, προϊόν εγχώριας παραγωγής, έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ αναφέρουν ότι η ανώτερη τιμή αγοράς του πρόβειου γάλακτος (κύριο συστατικό της φέτας), από τον παραγωγό είναι 1 ευρώ/ λίτρο. Για ένα κιλό φέτας χρειάζονται 3 λίτρα γάλακτος. Όμως στο ράφι φτάνει πάνω από 8 ευρώ.
Στο ψωμί -δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), δηλαδή 16% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ ενώ έχει και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.
Στα λίπη- έλαια η Ελλάδα, αν και ελαιοπαραγωγός χώρα, είναι η 7η ακριβότερη με 15,7% πάνω από το μέσο όρο.
Στα ψάρια η Ελλάδα είναι η 6η ακριβότερη χώρα με 12,4% πάνω από το μέσο όρο. Παρά το γεγονός της ύπαρξης ισχυρής ιχθυοκαλλιέργειας.
Τρεις είναι οι κύριες αιτίες, που συντηρούν αυτήν την κατάσταση. Η κρατική ακρίβεια και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ στην Ελλάδα αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).
Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing) οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλίεται μέσω των υψηλών τιμών, στους καταναλωτές.
Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού και λιανικού εμπορίου με μυστικές συμφωνίες με πιο πρόσφατο παράδειγμα το «καρτέλ» στην αγορά κοτόπουλου που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το καρτέλ στο χονδρεμπόριο των νωπών οπωροκηπευτικών σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Το ενδιαφέρον είναι, ότι ενώ το Υπ. Ανάπτυξης γνωρίζει όλα αυτά τα στοιχεία, αρκείται σε απλές διαπιστώσεις του προβλήματος. Ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς, παραδέχεται την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την κατάσταση και έχει δηλώσει ότι οι ενέργειες του Υπουργείου μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά και της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού, δύσκολα θα αποδώσουν.