Με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε περίπτωση που η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί «σαφώς πριν» τις αποπληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Η Fitch επί του παρόντος αξιολογεί το ελληνικό χρέος στην ιδιαίτερα χαμηλή βαθμίδα CCC, όμως τυχόν υποβάθμιση θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τα σχέδια της κυβέρνησης για ταχεία επάνοδο στις αγορές. Η επόμενη εκτίμηση του οίκου για το ελληνικό αξιόχρεο είναι προγραμματισμένη για τις 24 Φεβρουαρίου, τέσσερις μόλις ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σε σημείωμα της, η Fitch εστιάζει στις ατελέσφορες έως τώρα διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας ωστόσο πως η τρέχουσα αντιπαράθεση φαίνεται να πηγάζει πρωτίστως από διαφωνίες ανάμεσα στους ίδιους τους δανειστές, παρά ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Επισημαίνει δε πως μολονότι δημοσιεύματα θέλουν το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να έχουν υιοθετήσει κοινή γραμμή για τα «αυτόματα μέτρα» που ζητούν από την Αθήνα, οι λεπτομέρειες στην πράξη παραμένουν άγνωστες, όπως άλλωστε και η απάντηση της ελληνικής πλευράς.
Ο Οίκος υπογραμμίζει πως η Ελλάδα σε γενικές γραμμές έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το Μνημόνιο, και για αυτό τον λόγο υπολογίζει πως οι Ευρωπαίοι θα ήταν διατεθειμένοι να κλείσουν την αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στήριξης χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένας ακόμα λόγος που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι η βούληση των εταίρων να αποφύγουν μία νέα πολιτική κρίση στη χώρα μας, ειδικά τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος ετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.
Ο Ιούλιος είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει πληρωμές περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω ωρίμανσης ορισμένων ομολόγων. Περισσότερα από τα μισά χρήματα οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι επίσημος και προτιμώμενος πιστωτής, που σημαίνει πως δεν δέχεται αναδιάρθρωση ή κούρεμα των χρημάτων που της οφείλονται.