Δεν προτίθενται να “δανείσουν” τα αποθεματικά τους στο ελληνικό Δημόσιο τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών Ταμείων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», κυρίως οι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των εργοδοτών και των συνταξιούχων στα διοικητικά συμβούλια είναι ανυποχώρητοι αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς μέρους από τα 2,5 δισ. ευρώ των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να επενδυθούν σε κρατικά ρέπος.
Παρά την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία τα Ταμεία εφόσον υποστούν ζημία θα έχουν απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου, οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν επιφυλάξεις και εκφράζουν ενστάσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένονται αλλαγές σε κάποιες από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, δυσκολεύει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στα Δ.Σ. που έχουν προγραμματιστεί μέσα στην εβδομάδα.
ΟΑΕΔ
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» θεωρείται χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΑΕΔ, που διαθέτει και τη μεγαλύτερη ρευστότητα αυτή την περίοδο, της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Η νέα διοικητής Μαρία Καραμεσίνη τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της μεταφοράς μέρους των διαθεσίμων στην ΤτΕ, όμως, στο σημερινό Δ.Σ. δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη κάποια πρόταση.
ΟΑΕΕ
Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, η απερχόμενη διοικητής Γ. Κωτίδου είχε εισηγηθεί την τοποθέτηση περίπου 80 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος. Εν αναμονή ορισμού του νέου Δ.Σ., με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάση Καποτά, δεν αναμένεται κάποια απόφαση εντός της εβδομάδας.
ΙΚΑ
Στο ΙΚΑ δεν έχει υπάρξει καν, κάποια εισήγηση για το θέμα, ενώ τόσο οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτών έχουν εκφραστεί εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, εκτιμώντας ότι το Ταμείο πρέπει να διατηρήσει τα διαθέσιμά του… διαθέσιμα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ρευστότητας. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για τον ρόλο του Δημοσίου, εκτιμώντας ότι στο παρελθόν, το κράτος χρησιμοποίησε τα αποθεματικά με δραματικές συνέπειες για τα Ταμεία. Στην πράξη, οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στα Δ.Σ. των Ταμείων φοβούνται τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, έγκαιρα, ή στο ακέραιο, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να γίνουν για μια ακόμη φορά… δανεικά και αγύριστα.