Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
To οριστικό τέλος της πώλησης των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού στην Lamda Developement φέρνει η πολιτική αλλαγή με την νέα κυβέρνηση να ακυρώνει τον διαγωνισμό και να φέρνει νέο σχέδιο για την αξιοποίηση του “φιλέτου της Μεσογείου”.
Το νέο σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την παραμονή του χώρου υπό δημόσιο έλεγχο και την διατήρηση και εκμετάλλευση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς και των αθλητικών χώρων με διαμόρφωση χώρων πρασίνου που θα καλύπτουν το 60% της συνολικής έκτασης.
Αναμένεται η δημιουργία δημόσιου φορέα, με τη συμμετοχή και των όμορφων Δήμων, που θα διαχειριστεί και θα αξιοποιήσει τα πάνω από 400 υφιστάμενα κτίρια συνολικής έκτασης 493.000 τ.μ., με μακροχρόνιες μισθώσεις και θα προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων πρασίνου. Παράλληλα, θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΥΠΑ, η ΕΜΥ κλπ. που φιλοξενούνταν σε αυτά, η απομάκρυνση των οποίων θα κόστιζε ετησίως πάνω από 11 εκ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών αυτών, υπολογίζεται σε πάνω από 610 εκατ. ευρώ. Μόνο το κόστος των κατεδαφίσεων που θα έπρεπε να επωμιστούν τα δημόσια ταμεία ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Developemt προέβλεπε καταβολή τιμήματος 915 εκ. ευρώ σε βάθος 17 ετίας τα οποία θα πήγαιναν κατευθείαν για την αποπληρωμή του χρέους, άρα δεν θα μπορούσαν να καλύψουν και το κόστος της μετεγκατάστασης.
Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει και υποχρέωση του δημοσίου για ενίσχυση της επένδυσης με έργα υποδομών, όπως η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος η οποία θα κόστιζε 300 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, βάση για το νέο σχέδιο για το Ελληνικό θα αποτελέσει η επικαιροποιημένη μελέτη του ΕΜΠ (της ομάδας του καθηγητή Μπελαβίλα) η οποία προβλέπει δημιουργία πάρκου και ήπιες χρήσεις (συνεδρίων, εκθέσεων, γραφείων, μουσείου, επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού κλπ) με παρεμβάσεις που εκτιμάται θα κοστίσουν σε πρώτη φάση περίπου 50 εκατ. ευρώ και συνολικά 100 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο κόστος συντήρησης του πάρκου υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα των μισθωμάτων. Η μελέτη αναφέρει ενδεικτικά ότι τα έσοδα από τις ενοικιάσεις των ολυμπιακών εγκαταστάσεων την περίοδο 2004‐2010 έπρεπε να έχουν εισπραχθεί σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχωρήσεων ή ενοικιάσεων 87 εκατομμύρια €. Εισπράχθηκαν περί τα 40 εκατομμύρια €.
Το νέο σχέδιο θα κατατεθεί αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον έλεγχο των συμβάσεων και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. που συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και στην οποία μεταβιβάστηκαν μεγάλες παραλιακές εκτάσεις της Αττικής με στόχο την πώληση τους σε τρίτους.
Κλειδί για τις εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει και η επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την ένσταση που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής κατά της σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ- Lamda Developement για το Ελληνικό. Hαπόφαση αναμένεται από μέρα σε μέρα, ωστόσο όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα κι αν το Ελεγκτικό Συνέδριο ανάψει το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης, είναι δεδομένο ότι αυτή δεν πρόκειται να περάσει από την νέα Βουλή καθώς η νέα κυβέρνηση την θεωρεί ως ιδιαίτερα ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο και την χαρακτηρίζει ως “ξεπούλημα”. Μάλιστα, εκκρεμεί έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για το τίμημα εκχώρησης του Ελληνικού άλλα και για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ ο αδίκημα της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
Βασικό εργαλείο της έρευνας αποτελεί η μελέτη που εκπόνησε πριν από τρεις μήνες, το ΤΕΕ υπό την ηγεσία του νυν αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με την οποία η πραγματική αξία της έκτασης του Ελληνικού ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ενώ αυτή πωλήθηκε μόλις 915 εκ. ευρώ, δηλαδή 222% λιγότερο.
Η ίδια μελέτη στηλιτεύει την πρακτική του ΤΑΙΠΕΔ που ανέτρεψε κάθε προηγούμενο με την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού ενώ αυτός ήταν σε εξέλιξη και την παροχή πρόσθετων μπόνους χρήσεων, όπως το καζίνο, ευνοώντας έτσι τον επενδυτή εις βάρος του δημοσίου και των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού.