Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Al Jazeera: Εκατοντάδες διαδηλωτές στην Αρμενία αντιδρούν για την μη παραίτηση του Πασινιάν

Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έχουν μπλοκάρει τους δρόμους της πρωτεύουσας της Αρμενίας για να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας εκστρατείας διαμαρτυρίας, αφού ο πρωθυπουργός Νικολ Πασινιανάν αγνόησε την έκκλησή τους να παραιτηθεί από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν.

Φωνάζοντας «Νίκολ, προδότη» και «Αρμενία χωρίς Νίκολ», εκατοντάδες γέμισαν τους δρόμους του Ερεβάν, απαντώντας σε έκκληση της αντιπολίτευσης να διαμαρτυρηθεί αφού ο Πασιανάν αγνόησε μια προθεσμία της Τρίτης το μεσημέρι που ορίστηκε για να παραιτηθεί από την αντιπολίτευση.

Ο Πασινιάν, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού σε μια ειρηνική επανάσταση τον Μάιο του 2018, δέχτηκε μια συμφωνία για να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων για τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν πως οι χειρισμοί του οδήγησαν στην απώλεια εδαφών.

Οι αντίπαλοι του Pashinyan θέλουν να ξεπεράσουν αυτό που λένε ότι ήταν ο καταστροφικός χειρισμός της σύγκρουσης των έξι εβδομάδων που έδωσε τα εδαφικά κέρδη στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Pashinyan έχει αποδεχτεί την ευθύνη για την έκβαση της σύγκρουσης, αλλά είπε ότι είναι τώρα υπεύθυνος για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και τη σταθεροποίηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Ishkhan Saghatelyan, πολιτικός της αντιπολίτευσης για το κόμμα της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε την έναρξη συντονισμένης πολιτικής ανυπακοής σε τηλεοπτική ομιλία την Τρίτη μετά την παρέλευση της προθεσμίας.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι σκοπεύει να μπλοκάρει δρόμους σε εθνικό επίπεδο και να παραλύσει το εθνικό δίκτυο μεταφορών, εάν χρειαστεί. Ο πνευματικός ηγέτης της Αρμενίας Karekin II είπε σε δήλωση ότι είχε συναντηθεί με τον Pashinyan και τον παρότρυνε να παραιτηθεί.

Ο Pashinyan δεν σχολίασε δημόσια τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη.

Al Jazeera: Hundreds protest in Armenia after PM ignores deadline to resign

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων