Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Al Jazeera: Επιστήμονες ανακάλυψαν 5 γονίδια με προδιάθεση να αναπτύξουν τα βαριά συμπτώματα του Covid 19

Πέντε βασικά γονίδια συνδέονται με τη σοβαρότερη μορφή του COVID-19, ανέφεραν οι επιστήμονες την Παρασκευή, σε έρευνα που επεσήμανε επίσης πολλά υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ατόμων που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά με την πανδημία.

Ερευνητές που μελέτησαν το DNA 2.700 ασθενών με COVID-19 σε 208 μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι πέντε γονίδια που εμπλέκονται σε δύο μοριακές διαδικασίες – αντιιική ανοσία και φλεγμονή των πνευμόνων – ήταν κεντρικά σε πολλές σοβαρές περιπτώσεις.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν αμέσως ποια φάρμακα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο Kenneth Baillie, ακαδημαϊκός σύμβουλος στην ιατρική κρίσιμης φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Τα γονίδια – που ονομάζονται IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 και CCR2 – εξηγούν εν μέρει γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν βαριά με το COVID-19, ενώ άλλοι δεν επηρεάζονται, δήλωσε ο Baillie.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, θα πρέπει να βοηθήσουν τους επιστήμονες να επιταχύνουν την αναζήτηση πιθανών φαρμάκων για το COVID-19 διεξάγοντας κλινικές δοκιμές φαρμάκων που στοχεύουν σε συγκεκριμένες αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις οδούς.

Μεταξύ αυτών με τις περισσότερες δυνατότητες, είπε, θα πρέπει να είναι μια κατηγορία αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς JAK, η οποία περιλαμβάνει το φάρμακο αρθρίτιδας baricitinib, που κατασκευάστηκε από τον Eli Lilly.

Η ομάδα του Baillie διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση της δραστηριότητας του γονιδίου INFAR2 θα μπορούσε να δημιουργήσει προστασία έναντι του COVID-19 επειδή είναι πιθανό να μιμηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας με ιντερφερόνη.

Διάφορα υπάρχοντα φάρμακα διερευνούνται σε κλινικές δοκιμές για το δυναμικό τους έναντι του COVID-19, όπως η ιντερφερόνη-βήτα-1α, ο ανταγωνιστής του υποδοχέα ιντερλευκίνης-1 και το φάρμακο αρθρίτιδας της Sanofi, Kevzara.

Μέχρι στιγμής, ένα στεροειδές που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη και ένα πρόσφατα αναπτυγμένο αντιικό που ονομάζεται remdesivir, που κατασκευάστηκε από την Gilead, είναι τα μόνα φάρμακα που έχουν εγκριθεί σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 – αν και το remdesivir δεν συνιστάται για σοβαρές περιπτώσεις της νόσου και είχε μικτά αποτελέσματα σε δοκιμές.

Τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το φάρμακο αντισωμάτων του Eli Lilly για το COVID-19, bamlanivimab, για ασθενείς που δεν νοσηλεύονται αλλά διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω της ηλικίας τους ή άλλων καταστάσεων.

Al Jazeera: Research finds 5 genes linked to severest form of COVID-19
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων