Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Al Jazeera: Γιατί η Κίνα αρνείται να αναγνωρίσει επισήμως τον Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών;

Μετά την επισημοποίηση της νίκης Μπάιντεν, η Κίνα εμφανίζεται ότι έχει ενημερωθεί από τη δήλωση νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά καθυστερεί να στείλει οποιοδήποτε μήνυμα συγχαρητηρίων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε τη Δευτέρα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες των ΗΠΑ και το Πεκίνο θα ακολουθήσει διεθνείς πρακτικές για την επέκταση των συναισθημάτων του.

Η Κίνα είχε μια πολύ κακή σχέση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη τριβή για το εμπόριο, την τεχνολογία και τον ανταγωνισμό για επιρροή στην Ασία και τον κόσμο, με τις δύο δυνάμεις να ξεχωρίζουν για ζητήματα που ευθύνονται για την πανδημία COVID-19.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο Μπάιντεν πιθανότατα να επιχειρήσει να θεραπεύσει τους δεσμούς σε ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο κράτος, αν και το Πεκίνο έχει κολλήσει καθ ‘όλη τη διάρκεια των εκλογών σε μια θέση να μην σχολιάσει άμεσα αυτό που λέει ότι είναι ένα εσωτερικό αμερικανικό πολιτικό ζήτημα.

«Παρατήρησα ότι ο κ. Μπάιντεν προχώρησε στην ανακήρυξη της νίκης του στις εκλογές», δήλωσε ο Γουάνγκ σε δημοσιογράφους σε καθημερινή ενημέρωση. «Κατανοούμε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα καθοριστεί σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες των ΗΠΑ».

Το 2016, ο Πρόεδρος Xi Jinping έστειλε συγχαρητήρια στον Trump στις 9 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές.

Η Κίνα είναι ένα από τα λίγα έθνη υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Μεξικού, που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με τις εκλογές, στις οποίες ο Δημοκρατικός Μπάιντεν αναδείχθηκε ο νικητής έναντι του Ρεπουμπλικανικού Τραμπ μετά από μέρες ψηφοφορίας.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι στη χειρότερη τους φάση εδώ και δεκαετίες για διαφορές που κυμαίνονται από την τεχνολογία και το εμπόριο έως το Χονγκ Κονγκ και τον κοροναϊό, και η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει ένα φράγμα κυρώσεων κατά του Πεκίνου.

Ενώ ο Μπάιντεν αναμένεται να διατηρήσει μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα – χαρακτήρισε τον Σι «κακοποιό» και ορκίστηκε να οδηγήσει μια εκστρατεία «πίεσης, απομόνωσης και τιμωρίας της Κίνας» – είναι πιθανό να ακολουθήσει μια πιο μετρημένη και πολυμερή προσέγγιση.

Ο Wang Huiyao, επικεφαλής του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση και σύμβουλος της κυβέρνησης στο Πεκίνο, δήλωσε ότι αναμένει περισσότερο διάλογο υπό μια κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η Κίνα κρατά ουδέτερη στάση

Ο Χου Χιτζίν, εκδότης των Global Times, ενός ταμπλόιντ που δημοσιεύτηκε από το People’s Daily του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, είπε σε ένα tweet: «Η Κίνα δεν έχει συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του τόσο γρήγορα όσο οι δυτικές χώρες».

«Νομίζω ότι οφείλεται στο ότι η Κίνα πρέπει να διατηρήσει μεγαλύτερη απόσταση από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για να αποφύγει την εμπλοκή στη διαμάχη. Αυτό δείχνει στην πραγματικότητα ότι η Κίνα σέβεται τις ΗΠΑ ως σύνολο », πρόσθεσε.

Η άποψη της Κίνας ευθυγραμμίζεται τόσο με τη δηλωμένη πολιτική της για μη παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις άλλων χωρών όσο και με την επιθυμία της να αντισταθμίσει τα στοιχήματά της με όποιο κόμμα καταλήξει στο αξίωμα.

Χωρίς να σχολιάσει τον νικητή των εκλογών, ο Wang είπε ότι το Πεκίνο «θα υποστήριζε πάντα ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και την κοινότητα», να επεκτείνουν τη συνεργασία και να «διαχειριστούν και να ελέγξουν τις διαφορές με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό»

Al Jazeera: China declines to formally recognise Biden win in US elections

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων