Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Al Jazeera: Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΕ

Ανέφερε ότι η δράση την Κυριακή νοτιοδυτικά της ελληνικής χερσονήσου της Πελοποννήσου παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν είχε δοθεί άδεια για έρευνα στο πλοίο σε διεθνή ύδατα.

Η Επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ, επιφορτισμένη με την επιβολή εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Σιβηρική Λιβύη, δεν εξέδωσε κανένα άμεσο σχόλιο, αλλά το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είχαν ζητήσει άδεια, προσθέτοντας ότι, αφού πέρασαν τέσσερις ώρες χωρίς απάντηση, ήταν τυπική να πιστεύουμε ότι υπήρχε σιωπηρή άδεια.

Στρατιώτες από τη φρεγάτα Αμβούργο είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο, αλλά έπρεπε να εγκαταλείψουν τους ελέγχους και να αποσυρθούν αφού η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την αποστολή της ΕΕ, η οποία διέταξε την έρευνα, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία είπε ότι το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και οι στρατιώτες δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο. Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι δεν είχαν βρει κάτι ύποπτο τη στιγμή που είχαν παραγγελθεί εκτός πλοίου.

«Όλα πήγαν ακριβώς σύμφωνα με το πρωτόκολλο», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πλάνα που γυρίστηκε από το πλήρωμα του πλοίου – και προβλήθηκε επανειλημμένα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – έδειξε διαμάχη μεταξύ μελών του πληρώματος και οπλισμένων Γερμανών στρατιωτών που προσγειώθηκαν στο πλοίο με ελικόπτερο.

Οι στρατιώτες έμειναν στο πλοίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, βρίσκοντας μόνο μπισκότα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της Μισράτα της Λιβύης, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι διαμαρτύρεται για «αυτήν την παράνομη ενέργεια, η οποία πραγματοποιήθηκε με βία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι είπε: «Ο καπετάνιος έδειξε συνεργασία και μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με το φορτίο του πλοίου και την πορεία του. Παρ ‘όλα αυτά, στις 17:45, οι ένοπλες δυνάμεις από την επιχείρηση Irini επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια «παρακολούθηση» που κράτησε πολλές ώρες.

«Διαμαρτύρονται για αυτήν την πράξη, η οποία πραγματοποιήθηκε με βία και χωρίς άδεια (και) διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αποζημίωση», είπε.

Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ έχει προειδοποιήσει ότι οι δεσμοί φθάνουν σε μια «κρίσιμη στιγμή» σχετικά με την αναζήτηση τουρκικού πετρελαίου σε ύδατα που ισχυρίζονται η Ελλάδα και η Κύπρος, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις τον επόμενο μήνα.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στην Τρίπολη, θεωρεί την Επιχείρηση Irini ως προκατειλημμένη.

Η Άγκυρα πιστεύει ότι το μπλοκ αγνοεί τις αποστολές που αποστέλλονται σε δυνάμεις πιστές στον επαναστατημένο στρατιωτικό διοικητή Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίχθηκε στη σύγκρουση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Η Λιβύη υπέστη σχεδόν μια δεκαετία μάχης από την εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011, η οποία ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, υπήρξαν σημάδια προόδου, με την εκεχειρία του περασμένου μήνα να τερματίζει επίσημα τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Haftar και του GNA που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις της ΕΕ που συμμετείχαν στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης στη Λιβύη εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα απειλώντας κυρώσεις εναντίον «όλων των λιβυκών και διεθνών κομμάτων» που βλάπτουν την ειρηνευτική διαδικασία της διχασμένης χώρας.

Η δήλωσή τους ανέφερε ότι «ήταν έτοιμοι να λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που παρεμποδίζουν» τη διαδικασία, λεηλατούν κρατικούς πόρους ή διαπράττουν παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Ο επίσημος ιστότοπος της επιχείρησης Irini αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα επιβίβασης σε πλοία χωρίς άδεια στις λεγόμενες «φιλικές προσεγγίσεις».

Τον Ιούνιο, μια γαλλική φρεγάτα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ επεδίωξε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, κατά παράβαση εμπάργκο του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, το Παρίσι παραπονέθηκε ότι ένα από τα πλοία του υποβλήθηκε σε στόχευση ραντάρ από τουρκικές φρεγάτες ενώ προσπαθούσε να επιθεωρήσει το φορτίο.

Al Jazeera: Turkey summons EU, German, Italian envoys over vessel search bid
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων