Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ισραηλινή κυβέρνηση παρουσίασε ένα μάθημα μάστερ για το πώς να χρησιμοποιεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και προπαγάνδα και να δικαιολογεί τις αντι-παλαιστινιακές δράσεις που αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους. Πέτυχε – αλλά μόνο εν μέρει. Στις 26 Ιανουαρίου, σε μια προδικαστική απόφαση-ορόσημο σχετικά με την κατηγορία της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία κατά του Ισραήλ, το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) έκρινε “εύλογο” ότι το Ισραήλ διαπράττει πράξεις που παραβιάζουν τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία- και απαίτησε να λάβει “άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η παροχή των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας”.
Το Ισραήλ το αγνόησε αυτό και μέσα σε λίγες ώρες ξεκίνησε μια εκστρατεία εξαπάτησης για να αποδυναμώσει την UNRWA, την κύρια ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ώστε να προκαλέσει περαιτέρω πόνο και θάνατο σε σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους, τραυματισμένους, άρρωστους και πεινασμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβίβασε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης έναν “φάκελο” που ισχυρίζεται ότι περίπου δώδεκα υπάλληλοι της UNRWA στη Γάζα εργάζονταν για τη Χαμάς και μάλιστα συμμετείχαν στην επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Αφού τα πειθήνια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αμέσως αυτούς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς στον κόσμο χωρίς να μπουν στον κόπο να κάνουν οποιαδήποτε ανεξάρτητη επαλήθευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ανέστειλαν τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση της UNRWA. Εν τω μεταξύ, επιφανείς πολιτικοί άρχισαν να ζητούν να “κλείσει”, όπως επιδιώκει εδώ και καιρό το Ισραήλ στις προσπάθειές του να ανατρέψει την αναγνώριση των Παλαιστινίων που εκτόπισε ως “πρόσφυγες” και να ακυρώσει το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα εδάφη του Ισραήλ που τους έκλεψαν.
Τίποτα από αυτά δεν ήταν καινούργιο ή εξαιρετικό. Οι κύριοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης στη Δύση, από τους New York Times και τη Wall Street Journal μέχρι το CNN και το NBC, βοηθούν εδώ και καιρό το Ισραήλ να διαδώσει την προπαγάνδα του και να επιτύχει τους πολιτικούς του στόχους. Τον περασμένο αιώνα, αυτοί οι οργανισμοί και οι αντίστοιχοι στην Ευρώπη διέδιδαν συστηματικά ισραηλινές αφηγήσεις χωρίς να αμφισβητούν την αλήθεια τους, ενώ αγνοούσαν, υποβάθμιζαν ή παραποιούσαν τις παλαιστινιακές προοπτικές. Οι προσπάθειές τους βοήθησαν το Ισραήλ να κερδίσει τον πόλεμο των αφηγήσεων και να συνεχίσει την επίθεση των εποίκων-αποικιοκρατών κατά των Παλαιστινίων σχεδόν ατιμώρητο.
Λοιπόν, μέχρι πρόσφατα – επειδή η άσχημη παράδοση του Ισραήλ να ξεπλένει με επιτυχία τα ψέματα και την προπαγάνδα του μέσω των δυτικών παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης εκτίθεται και αμφισβητείται τώρα και φαίνεται να αρχίζει να διαλύεται στην εποχή της πληροφόρησης που κυριαρχείται από τα νέα μέσα ενημέρωσης. Πράγματι, από τις 7 Οκτωβρίου, ένας καταιγισμός ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με τα γεγονότα στο Ισραήλ-Παλαιστίνη και τις σχετικές αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους παραδοσιακούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στη Δύση για να εξαπατήσει τον κόσμο, να φιμώσει τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους τους, να υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο, να αποκρύψει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και να προωθήσει την εποίκους-αποικιοκρατική του ατζέντα.
Η αρχική κάλυψη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης των καταγγελιών για τρομοκρατία κατά της UNWRA ήταν ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Το Ισραήλ εμφανίστηκε ξαφνικά με έναν “εκρηκτικό” φάκελο σχετικά με τις υποτιθέμενες σχέσεις μεταξύ της Χαμάς και του προσωπικού της UNRWA, επειδή ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις δικές του γενοκτονικές πράξεις, και αντ’ αυτού να εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κρίσιμης υπηρεσίας του ΟΗΕ. Χάρη σε μεγάλο βαθμό στην άκριτη αναφορά των δυτικών μέσων ενημέρωσης, το σχέδιο του Ισραήλ πέτυχε, τουλάχιστον εν μέρει, καθώς προκάλεσε σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση και ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με θέμα ” UNRWA Exposed: Examining the Agency’s Mission and Failures”.
Μέλη του Κογκρέσου κατηγόρησαν την UNRWA ότι έχει “μακροχρόνιες διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και την προώθηση του αντισημιτισμού”, προφανώς βασιζόμενοι σε τίποτα άλλο παρά σε ισραηλινούς ισχυρισμούς που κυκλοφορούσαν στα μέσα ενημέρωσης. Εισήγαγαν επίσης ένα νομοσχέδιο με τίτλο “Νόμος για την εξάλειψη της UNRWA”, με το οποίο ζητούν την πλήρη διάλυση της ανθρωπιστικής υπηρεσίας και τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων της στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Αλλά οι ανεξάρτητες εκθέσεις και έρευνες αποκάλυψαν γρήγορα μεγάλες ρωγμές στην ισραηλινή αφήγηση την οποία τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν και διέδωσαν με προθυμία.
Καθώς δυτικοί δημοσιογράφοι εκτός των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης του Παγκόσμιου Νότου, όπως το Al Jazeera, ακτιβιστές και μελετητές άρχισαν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τους ισχυρισμούς κατά της UNRWA, η ιστορία του Ισραήλ άρχισε να ξετυλίγεται. Αδυνατώντας να παράσχει αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή του προσωπικού της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η υπηρεσία πληροφοριών που διένειμε τον “φάκελο” δήλωσε ότι οι πληροφορίες της προέρχονταν από “ανακρίσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων”. Η αποκάλυψη προκάλεσε περαιτέρω υποψίες μεταξύ των δημοσιογράφων και των επιστημόνων που παρακολουθούν τη σύγκρουση, καθώς είναι γνωστό ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βασανιστήρια για να αποσπάσει ψευδείς ομολογίες από Παλαιστίνιους κρατούμενους. Συνειδητοποιώντας ότι η παγκόσμια κοινότητα αμφισβητεί την ιστορία τους, οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ απλώς την άλλαξαν και άρχισαν να λένε ότι απέκτησαν τις πληροφορίες μέσω παρακολούθησης.
Καθώς πολυάριθμες χώρες υπερασπίστηκαν την UNRWA, και το Ισραήλ αντιμετώπισε τον έλεγχο σχετικά με τους ισχυρισμούς του εναντίον της αμερικανικής υπηρεσίας, μοιράστηκε τα επισφαλή “έγγραφα πληροφοριών” του με ακόμη περισσότερους δημοσιογράφους. Μια ανάλυση του φακέλου από το βρετανικό Sky News αποκάλυψε ότι τα έγγραφα αυτά ισχυρίζονται ότι μόνο έξι, και όχι 12 όπως αρχικά είχε προταθεί, υπάλληλοι της UNRWA εισήλθαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι “τα έγγραφα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών διατυπώνουν διάφορους ισχυρισμούς για τους οποίους το Sky News δεν έχει δει αποδείξεις και πολλοί από τους ισχυρισμούς, ακόμη και αν είναι αληθινοί, δεν εμπλέκουν άμεσα την UNRWA”.
Αφού ανέλυσε επίσης τα έγγραφα, το βρετανικό Channel 4 κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα και δήλωσε ότι ο εξασέλιδος φάκελος “δεν παρέχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον εκρηκτικό ισχυρισμό ότι το προσωπικό του ΟΗΕ εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ”. Οι κατηγορίες για τρομοκρατία κατά της UNRWA ήταν ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αποκάλυψης των μεγάλων δυτικών μέσων ενημέρωσης για την άκριτη κυκλοφορία ισραηλινών κατασκευών και προπαγάνδας από τις 7 Οκτωβρίου. Αλλά δεν ήταν σχεδόν το μοναδικό. Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί για “τρομοκρατικές σήραγγες” και “κέντρα διοίκησης της Χαμάς” κάτω από τα νοσοκομεία της Γάζας, οι οποίοι επαναλήφθηκαν από τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης χωρίς κανέναν έλεγχο ή προσπάθεια επαλήθευσης, αποδείχθηκαν επίσης αβάσιμοι από αρκετές έρευνες ανοικτής πηγής, εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ τοπικών δημοσιογράφων επί τόπου και εκτεταμένες αποδείξεις από βίντεο.
Τον Φεβρουάριο, η τηλεόραση Al Araby TV βιντεοσκόπησε αυτό που το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ήταν μια “σήραγγα της Χαμάς” που ανακάλυψε κάτω από το νοσοκομείο Sheikh Hamad στη βόρεια Γάζα, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά ένα πηγάδι νερού. Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, μια εκρηκτική έκθεση των New York Times σχετικά με την χρησιμοποίηση της σεξουαλικής βίας ως όπλο από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου επικρίθηκε για τις αδύναμες πηγές και την πρόχειρη αναφορά. Η εφημερίδα αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει ένα επεισόδιο podcast που είχε ετοιμάσει για το θέμα.
Μιλώντας για την έκθεση και το podcast των Times σχετικά με τη σεξουαλική βία, ο ερευνητικός ιστότοπος The Intercept ανέφερε: “οι επικριτές τόνισαν σημαντικές αποκλίσεις στις αναφορές που παρουσιάστηκαν στους Times, μεταγενέστερα δημόσια σχόλια από την οικογένεια ενός σημαντικού υποκειμένου του άρθρου που το κατήγγειλε, και σχόλια από έναν βασικό μάρτυρα που φαίνεται να αντικρούει έναν ισχυρισμό που του αποδίδεται στο άρθρο”. Η Electronic Intifada δημοσίευσε αρκετά άρθρα και podcasts με περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνα των New York Times σχετικά με την ιστορία του μαζικού βιασμού, επιβεβαιώνοντας κυρίως την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων ή αυτοπτών μαρτύρων στις ιστορίες που οι ισραηλινοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων, μοιράστηκαν με τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.
Ο προοδευτικός ερευνητικός ιστότοπος Mondoweiss εξήγησε σε μια έκθεση, με τίτλο “Αξίζουμε την αλήθεια για το τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου”, ότι “οι ερευνητές διασταυρώνοντας τους ισχυρισμούς με τον κατάλογο των θυμάτων τρομοκρατίας που διατηρεί η ίδια η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης του Ισραήλ έδειξαν ότι αρκετές τρομακτικές ιστορίες που είπαν αρχικά στους δημοσιογράφους οι πρώτοι ανταποκριτές και τα μέλη του [ισραηλινού στρατού] δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικούς ανθρώπους ή θανάτους”. Ο βρετανικός Guardian δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για το πώς “το CNN αντιμετωπίζει αντιδράσεις από το ίδιο του το προσωπικό για τις συντακτικές πολιτικές που, όπως λένε, οδήγησαν σε αναμάσημα της ισραηλινής προπαγάνδας και λογοκρισία των παλαιστινιακών προοπτικών στην κάλυψη του πολέμου στη Γάζα από το δίκτυο”.
Το πρόγραμμα Oct7factcheck – μια εξαντλητική συλλογή ισχυρισμών, από πού προέρχονται, ποιος τους προπαγάνδιζε και αν τα στοιχεία τους επιβεβαιώνουν ή τους διαψεύδουν που έχει συγκεντρώσει η πρωτοβουλία Tech for Palestine – δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα ανεξάρτητων ερευνών για περίπου δώδεκα από τις πιο δραματικές ισραηλινές κατηγορίες και αναφορές σχετικά με την επίθεση της Χαμάς, οι οποίες επαναλήφθηκαν άκριτα από τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης, καταρρίπτοντας τις περισσότερες από αυτές ως αναληθείς και χωρίς στοιχεία. Δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ορισμένα από τα στοιχεία που υπέβαλε το Ισραήλ στην ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – στοιχεία που αναδημοσιεύτηκαν από τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης χωρίς να αμφισβητηθούν – ήταν ψευδή. “Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, οι ισχυρισμοί σχετικά με την 7η Οκτωβρίου επηρέασαν τη δημόσια αφήγηση”, σημειώνουν. “Ιστορίες φρικαλεότητας, άλλοτε συναρμολογημένες από αναξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες, άλλοτε κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου, έφτασαν σε αρχηγούς κρατών και χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν τη στρατιωτική βία του Ισραήλ”.
Καθώς νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι ιστορίες που προσφέρει το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς είναι κατασκευασμένες, ανυπόστατες ή υπερβολικές, οι διεθνείς δημοσιογράφοι τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον έλεγχο της αλήθειας των προπαγανδιστικών προσφορών του Ισραήλ – και περισσότερο χρόνο στο να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να αναφέρουν τα γεγονότα και την αλήθεια.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι προσωπικές του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τη συντακτική στάση του Al Jazeera.
Πηγή : Al Jazeera