Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Al Jazeera: Νέο ηγέτη στη Βόρεια Αφρική όρισε η Αλ Κάιντα

Η ομάδα της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) επέλεξε έναν νέο ηγέτη για να αντικαταστήσει τον Αμπντελμάλκ Ντροκντέλ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιούνιο από γαλλικές δυνάμεις, ανέφερε η ομάδα παρακολούθησης του SITE.

Ο αλγερινός Abu Obaida Yusuf al-Annabi, επικεφαλής του «Συμβουλίου των αξιωματούχων» της AQIM, ορίστηκε ως διάδοχος του Droukdel, δήλωσε ο SITE.

Η AQIM παρουσίασε το σώμα του πρώην ηγέτη της για πρώτη φορά σε ένα βίντεο, πρόσθεσε το Σάββατο.

Ο Al-Annabi βρίσκεται στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών» των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα Counter Extremism.

Εμφανίστηκε τακτικά στα προπαγανδιστικά βίντεο της ομάδας και το 2013 ζήτησε από τους Μουσουλμάνους να εκδικηθούν ενάντια στην παρέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι.

Η AQIM επιβεβαίωσε επίσης το θάνατο του Ελβετού υπηκόου Beatrice Stoeckli, ο οποίος απήχθη στο Τιμπουκτού ενώ εργαζόταν ως ιεραπόστολος το 2016. Ανέφερε ότι ο θάνατό της οφείλεται σε μια προσπάθεια «Γάλλων σταυροφόρων» να την ελευθερώσει.

Το AQIM προέκυψε από μια ομάδα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από αλγερινούς μαχητές οι οποίοι, το 2007, δεσμεύθηκαν για το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων και αμάχων σε ολόκληρη την περιοχή Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης του 2016 σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και εστιατόριο στη Μπουρκίνα Φάσο που σκότωσε 30 άτομα, κυρίως Δυτικούς.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει περισσότερα από 5.000 στρατεύματα στη δύναμη του «αντι-τζιχαντιστή» Barkhane στο Σαχέλ.

Al Jazeera: Al-Qaeda in North Africa appoints new leader after killing
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων