Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Al Jazeera: Ο Γκριεζμάν «έκοψε» τη Huawei για εμπλοκή της σε παρακολουθήσεις

Ο Αντουάν Γκριεζμάν ενημέρωσε σήμερα ότι διέκοψε τη συνεργασία του με την εταιρεία Huawei. Για την εταιρεία κυκλοφόρησαν καποια στοιχεία τα οποία θορύβησαν τον Γάλλο. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας εμπλέκεται στη δοκιμή ενός λογισμικού που βοηθάει της κινέζικες αρχές να επιτηρούν και να αναγνωρίζουν μία μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Ο Γρκιεζμάν σε δημοσίευσή του στο Instagram έγραψε: «Μετά από έντονες υποψίες ότι η Huawei συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής γις την αναγνώριση Ουιγούρων, τερματίζω τη συνεργασία μου». Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής εθνική ομάδα. Ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία. Σήμερα, οι Ουιγούροι ζουν κυρίως στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ στην Κίνα. Το 80% των Ουιγούρων της Σιντσιάνγκ ζουν στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, το Λεκανοπέδιο Ταρίμ.

Το όλο στόρι πίσω από το λογισμικό της Huawei

Η εταιρεία ερευνών IPVM που εδρεύει στις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι η Huawei είχε εμπλακεί στη δοκιμή λογισμικού αναγνώρισης προσώπου στην Κίνα. Αυτή, θα μπορούσε να στείλει ειδοποιήσεις στην αστυνομία όταν αναγνώριζε τα πρόσωπα των μειονοτήτων των Ουιγούρων. Την ίδια ώρα, η Κίνα έχει υποστεί έντονη διεθνή κριτική για τις πολιτικές της στην επικράτεια Σιντσιάνγκ. Πρόκειται για μία πλούσια σε πόρους επικράτεια, στην οποία λένε ότι ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες κυρίως μουσουλμανικές μειονότητες κρατήθηκαν σε στρατόπεδα κράτησης.

Η Κίνα υπερασπίζεται τα στρατόπεδα ως κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Στόχος τουςείναι η εξάλειψη της τρομοκρατίας και τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης. Ο Γκριεζμάν προφανώς θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή του ονόματός του με τέτοια θέματα, διέκοψε τη συνεργασία του με την εταιρεία. Παρότι ήταν από τα κορυφαία ονόματα της Huawei. Και παρόλο που είχε μία οικονομικά πολύ συμφέρουσα προσφορά.

Al Jazeera: Griezman cut ties with Huawei over Uighur persecution

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων