Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Al Jazeera: Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση ψηφιακών πλατφορμών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πανδημία του κοροναϊού επιφέρει ταχύτατη υιοθέτηση των ψηφιακών πλατφορμών, οι οποίες θέτουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και την κυβέρνηση σε ισχυρότερη βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της, τονίζει το Al Jazeera σε δημοσίευμά του.

Το Al Jazeera φέρνει ως παράδειγμα τα ελληνικά σουπερμάρκετ, όπου λόγω των μέτρων, πολλοί πελάτες, αντί να περιμένουν στις ουρές έχουν ξεκινήσει να ψωνίζουν μέσω διαδικτύου -πολλοί για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το άρθρο επισημαίνει το ρόλο των μικρών επιχειρήσεων στην εξέλιξη αυτή. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να παραμείνουν στο σπίτι, γεγονός που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση να κάνουν εν μία νυκτί την πολυσυζητημένη ψηφιακή επανάσταση.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις ταχέως αναπτυσσόμενες απομακρυσμένες αγορές, η κυβέρνηση ξεκίνησε το digitalalsolidarity.gov.gr – μια πλατφόρμα όπου οι τεχνολογικά προηγμένες μεγάλες μεγάλες εταιρίες παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση στο διαδίκτυο για το μάρκετινγκ και τη διαχείριση λογαριασμών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

«Οι περισσότεροι ιστότοποι που ανήκουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης συνηθίζουν να δημοσιεύουν τις ώρες ανοίγματος. Τώρα υπάρχει μια ανακοίνωση που λέει: “Μπορεί να είμαστε κλειστά αλλά είμαστε έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε ψηφιακά”», λέει ο Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Αυτή η πιο ισχυρή και οργανωμένη υποδομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λέει ο Σπινέλλης, προωθεί επίσης τη μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία του δημόσιου τομέα.

Παρά την πρόσφατη βελτίωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διαφάνεια, σύμφωνα με την Transparency International. Εντούτοις, μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει τοποθετήσει πολλές online κρατικές υπηρεσίες σε μια ενιαία πλατφόρμα -gov.gr.

«Υπήρξαν περίπου 500 διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όταν μας έπληξε ο κοροναϊός, αλλά ήταν διασκορπισμένες και πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν καν για την ύπαρξή τους. Αυτό που κάναμε ήταν να τις ενσωματώσουμε σε μια πλατφόρμα», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο Al Jazeera. «Έχουμε προσθέσει επίσης περισσότερες λειτουργίες που έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι πιο δημοφιλείς όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Ο κ. Πιερρακάκης προσθέτει ότι μόνο οι ηλεκτρονικές συνταγές προσέλκυσαν 200.000 χρήστες σε 10 ημέρες.

Επίσης, αναφορά γίνεται στην εκπαίδευση. Η Ελλάδα έκλεισε τα δημόσια σχολεία στις 10 Μαρτίου. Αν και δεν διέθετε υποδομή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι μαθητές γυμνασίου και μέσης εκπαίδευσης διδάσκονταν ψηφιακά μόνο δύο εβδομάδες αργότερα.

«Καταφέραμε να κάνουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες αυτό που σκοπεύαμε να κάνουμε σε μήνες και αυτό που άλλοι δεν έκαναν για χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η χώρα θα πέσει σε βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί σε ποιο βαθμό η ψηφιοποίηση συμβάλλει στη μείωση του οικονομικού πλήγματος από τον κοροναϊό, ή πόσο γρήγορα θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει όταν η υγειονομική κρίση υποχωρήσει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων