Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Al Jazeera: Πως ξεκίνησε και πως ολοκληρώνεται η θητεία Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Το βροχερό πρωί της 20ης Ιανουαρίου 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε στο κτίριο του Καπιτωλίου για να γίνει ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ορκωμοσία του χαρακτηρίστηκε από βία καθώς ξέσπασαν ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, καθώς ο Τραμπ βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου και στο Καπιτώλιο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον είδαμε σκηνές βίαιων συγκρούσεων από εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ που εισέβαλαν στο Κτήριο του Καπιτωλίου σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η παράδοση της σκυτάλης της εξουσίας στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Βίαιες διαμαρτυρίες

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν τα τείχη του Δυτικού Μετώπου του Καπιτωλίου, σπάζοντας παράθυρα, με αποτέλεσμα να έρθουν σε ένοπλη αντιπαράθεση με ασφάλεια. Τουλάχιστον πέντε άτομα πέθαναν και 52 συνελήφθησαν.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στα ίδια μέρη του Καπιτωλίου, ο Τραμπ χειροκρότησε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα για την «ευγενική τους βοήθεια σε όλη αυτή τη μετάβαση» και την «ομαλή και ειρηνική μεταφορά εξουσίας».

Την Τετάρτη, ο Τραμπ απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του έξω από τον Λευκό Οίκο επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι εκλογές του είχαν κλαπεί. Αργότερα την ίδια μέρα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πιστοποίησε τη νίκη του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ κάλεσε με καθυστέρηση τους υποστηρικτές του να πάνε σπίτια τους, αλλά τους επαίνεσε επίσης ως «πολύ ξεχωριστούς», ενώ παραδέχτηκε την «αγάπη» του για αυτούς. Μεταξύ των ταραχών κυμάτιζαν διάφορες ομόσπονδες σημαίες, οι οποίες συμβολίζουν τις νότιες πολιτείες που πολέμησαν στον εμφύλιο πόλεμο καθώς επιδίωξαν να αποσπαστούν από την ένωση – ένα σύμβολο που έχει γίνει γνωστό από τις εκλογές του Trump το 2017. Οι ομοσπονδιακές σημαίες πλέον συνδέονται με τους λευκούς υπερασπιστές.

Διαίρεση
Το 2017, χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Τραμπ μαζεύονται στην πρωτεύουσα, καθώς και σε περιφερειακές πόλεις των ΗΠΑ προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον νέο πρόεδρο και τις πολιτικές του.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλώσεων πέρασε ειρηνικά, ορισμένοι διαδηλωτές κατέφυγαν στη βία. Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν δει μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος “Black lives matters” μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού που πέθανε από πυρά αστυνομικού στις 25 Μαΐου 2020.

Επιθέσεις στα ΜΜΕ
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε στα ,έσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές τους ως «ψεύτικες ειδήσεις» και ως «εχθρούς του λαού». Το 2020, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) δήλωσε ότι οι «επιθέσεις της διοίκησης του Τραμπ στην αξιοπιστία των ειδησεογραφικών μέσων έχουν υπονομεύσει επικίνδυνα την αλήθεια και τη συναίνεση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα».

Την Τετάρτη, οι ταραχοποιοί υπέρ του Τραμπ έσπασαν τον τηλεοπτικό εξοπλισμό του πρακτορείου ειδήσεων The Associated Press το οποίο προσπαθούσε να καλύψει τα γεγονότα έξω από το Καπιτώλιο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι διαβάζουν τις λέξεις «Murder the Media» (δολοφόνησε τα μίντια) σκαλισμένες σε μια πόρτα του Καπιτωλίου.

Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επί του παρόντος έχει μόλις λίγες μέρες για τη λήξη της θητείας του πριν ο Joe Biden ορκιστεί ως 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα τηλεφωνήματα για την πρόωρη απομάκρυνση του Προέδρου αυξάνονται, και κάποιοι επικαλούνται την 25η τροπολογία που θα μπορούσε να τον κηρύξει ακατάλληλο για το αξίωμα του Προέδρου.

Σε μια επιστολή που υπέγραψαν όλα τα δημοκρατικά μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι έγραψαν: «Ο Πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε ότι δεν είναι διανοητικά υγιής και δεν μπορεί ακόμη να επεξεργαστεί και να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

ΠΗΓΗ: How Trump’s presidency started – and how it ended

Απόδοση: RP.gr TEAM

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων