Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Al Jazeera: Το Κατάρ αναγνώρισε τους γονείς που εγκατέλειψαν το μωρό τους στις τουαλέτες του αεροδρομίου

Οι αρχές στο Κατάρ αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει τους γονείς ενός κοριτσιού που απορρίφθηκε σε κάδο απορριμμάτων σε τουαλέτα αεροδρομίου, μετά από εβδομάδες έρευνας.

Σε δήλωση τη Δευτέρα, το γραφείο των δημόσιων διώξεων ανέφερε επίσης ότι έχει ασκήσει ποινικές κατηγορίες εναντίον ενός απροσδιόριστου αριθμού αστυνομικών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ της πρωτεύουσας Ντόχα, αφού οι γυναίκες δήλωσαν ότι έκαναν έρευνα επιθετικά εκεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο εισαγγελέας είπε ότι η μητέρα, που έχει την «ιθαγένεια μιας ασιατικής χώρας», έχει φύγει από το Κατάρ. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται διεθνείς προσπάθειες για τη σύλληψη του «φυγόδικου καταδίκου» που αντιμετωπίζει «μέγιστη ποινή 15 ετών».

«Η μητέρα, ενώ έφυγε από τη χώρα, έριξε το νεογέννητο βρέφος στον κάδο απορριμμάτων σε μια από τις τουαλέτες στο Lounge Αναχωρήσεων στο Αεροδρόμιο και επιβίβασε το αεροπλάνο στον προορισμό της», ανέφερε η δήλωση.

«Ο πατέρας του βρέφους παραδέχτηκε ότι είχε σχέση με τη μητέρα του βρέφους και ότι του είχε στείλει ένα μήνυμα και μια φωτογραφία του νεογέννητου βρέφους αμέσως μετά τη γέννησή του.

«Η επιστολή περιελάμβανε ότι έριξε [μακριά] το βρέφος που είχε γεννήσει και έφυγε στη χώρα της. Η εξέταση του DNA των κατηγορουμένων ήταν ίδια με εκείνη του βρέφους. ”

Δεν ήταν σαφές τι χρεώνει ο πατέρας – επίσης από μια ασιατική χώρα – που αντιμετώπισε. Το Κατάρ είναι μια συντηρητική μουσουλμανική χώρα, όπου το σεξ και ο τοκετός εκτός γάμου τιμωρούνται με φυλάκιση. Το βρέφος βρίσκεται στη φροντίδα των αρχών του Κατάρ.

Οι εργαζόμενοι ενήργησαν «μονομερώς»

Αφού βρέθηκε το κοριτσάκι στις 2 Οκτωβρίου, αξιωματούχοι του αεροδρομίου διέταξαν γυναίκες επιβάτες από πολλά αεροπλάνα για φυσικές εξετάσεις για να ελέγξουν αν κάποιο από αυτά μπορεί να είναι η μητέρα του εγκαταλελειμμένου μωρού.

Οι γυναίκες είπαν ότι απομακρύνθηκαν από τα αεροπλάνα και υποβλήθηκαν σε έρευνες σε ασθενοφόρο σταθμευμένο στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, γυναίκες επιβάτες σε 10 πτήσεις που αναχώρησαν από τη Ντόχα αναγκάστηκαν να υποστούν τις εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων 18 γυναικών σε πτήση της Qatar Airways προς Σίδνεϊ, 13 από τις οποίες ήταν Αυστραλίας και πέντε από τις οποίες είχαν άλλες εθνικότητες.

Πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νέας Ζηλανδίας ήταν επίσης μεταξύ των γυναικών που υποβλήθηκαν σε επεμβατικές πυελικές εξετάσεις στο κύριο αεροδρόμιο του Κατάρ, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο χωρών, οι οποίες καταδίκασαν τη δράση ως «εντελώς απαράδεκτη». Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Marise Payne χαρακτήρισε τις πράξεις του προσωπικού του αεροδρομίου ως «εξαιρετικά ενοχλητικές» και «προσβλητικές».

Ο δημόσιος εισαγγελέας του Κατάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ορισμένοι υπάλληλοι του αεροδρομίου είχαν παραβιάσει το νόμο και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις το πολύ για τρία χρόνια.

Οι υπάλληλοι ενήργησαν «μονομερώς… νομίζοντας ότι αυτό που είχαν κάνει ήταν σύμφωνα με το νόμο, καθώς είναι δικαστικοί αστυνομικοί εξουσιοδοτημένοι να ερευνούν τις συνθήκες του εγκλήματος», διάβασε η δήλωση του εισαγγελέα.

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματικοί κάλεσαν το ιατρικό προσωπικό για τη διενέργεια «εξωτερικής εξέτασης» γυναικών επιβατών. Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι γυναίκες ερευνήθηκαν επιθετικά.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σέιχ Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες ασφαλείας, ζήτησε συγγνώμη σε ένα tweet λέγοντας: «Λυπούμαστε για την απαράδεκτη μεταχείριση των γυναικών επιβατών» στο αεροδρόμιο της Ντόχα.

Al Jazeera: Qatar identifies parents of baby girl abandoned in airport toilet
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων