Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την παραίτησή του ολοκλήρωσε το πρωί του Σαββάτου ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το κράτος δικαίου, την οικονομία αλλά και με αυτοκριτική για τους χειρισμούς στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών, ενώ χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτόν της «αντιπολιτικής».
Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ολοκλήρωσε το πρωί του Σαββάτου ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που οργανώνει η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μαύρη κηλίδα στο φόρεμα της Μεταπολίτευσης», αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας πως «έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη για ένα σκάνδαλο που καμία κυβέρνηση σε ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί». Στη συνέχεια, είπε ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι η δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε το εξής ως προς το κράτος δικαίου: «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη».
«Μια δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα» τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου, σημειώνοντας πως εάν αυτό γινόταν επί των ημερών του, «δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό στο Μέγαρο Μαξίμου».
«Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων»
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «περίοδο μεταπολιτικής», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γαλλία και στη Γερμανία, αλλά και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε: «Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων. Η εποχή μας μοιάζει – με σημαντικές διαφορές – με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου».
«Πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε στη διόγκωση ενός κύματος αντιπολιτικής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός «εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορέσουν να γίνουν μέρος της λύσης αντί για μέρος του προβλήματος». Αναγνώρισε ωστόσο και ευθύνες της Αριστεράς, λέγοντας «Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».
Ως προς τα τρία πράγματα για τα οποία δηλώνει υπερήφανος απαρίθμησε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών «κόντρα στο κυρίαρχο αφήγημα του λαϊκισμού», επισημαίνοντας πως ακόμα και ο νυν Πρωθυπουργός παρά τη στάση του πίστευε πως είναι μία καλή συμφωνία και τέλος το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «παρά τα λάθη και τις παραλείψεις ήταν η πιο έντιμη που πέρασε. Δεν υπήρχε ούτε ένας λεκές να λερώνει τα χωρίς γραβάτες πουκάμισά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ουδέποτε σκέφθηκα να διαπραγματευθώ την παρουσία μας στο ευρώ»
Υπογράμμισε πως «ποτέ δεν σκέφθηκα να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας μας στην Ευρώπη», ενώ απαντώντας για το δημοψήφισμα του 2015 έκανε λόγο για «μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας», σημειώνοντας πως η κυβέρνησή του εν συνεχεία κατάφερε αυτό που δεν κατάφεραν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, δηλαδή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο.
«Οταν παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία. Η εντολή που είχαμε ήταν εντολή διαπραγμάτευσης για βιώσιμη προοπτική εξόδου από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και προσπαθήσαμε να φέρουμε την εντολή εις πέρας. Η Ελλάδα δεν είχε καμία δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της αν δεν έπαιρνε νέο δάνειο. Η άλλη επιλογή ήταν χρεοκοπία και έξοδος για μένα αυτό δεν ήταν επιλογή» σημείωσε. Παράλληλα, επεσήμανε πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν ήταν μέσα ή έξω από το ευρώ αλλά εάν θα δεχθούμε τη συμφωνία που υπήρχε στο τραπέζι ή θα διεκδικήσει μία καλύτερη. «Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, άφησε αιχμές για πρόσωπα εντός της κυβέρνησης που «φλέρταραν με την ιδέα της εξόδου από το ευρώ», διευκρινίζοντας πως δεν ήταν μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς για πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για τους χειρισμούς στις υποθέσεις Novartis και των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αυτοκριτικός, σημειώνοντας ωστόσο πως η πρόθεση ήταν ειλικρινής. «Ήταν ατυχής ο χειρισμός της αδειοδότησης των καναλιών παρά τις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο και καταλήξαμε τελικά μέσα από την απόφαση του ΣτΕ να έχουμε τα ίδια και χειρότερα, με τεράστιο πολιτικό κόστος, χωρίς κέρδος», τόνισε, ενώ για την υπόθεση Novartis «είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας», καταλήγοντας πως «δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου».
Πηγή dnews.gr