Αλ. Τσίπρας στα Ιωάννινα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και τη ζωή
Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και της οικονομίας εξαπέλυσε από τα Γιάννενα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Ξεκινώντας την ομιλία του έκανε λόγο για «κλοιό Μητσοτάκη που έχει κυριεύσει τη χώρα» και από τον οποίο όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί τόσο περισσότερα εφόδια θα έχει για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Συνέχισε δε με ένα κουίζ, ρωτώντας ρητορικά το κοινό, ποιος είπε την φράση «η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της», για να απαντήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε χωρίς αιδώ να παρουσιάσει την εικόνα μιας άλλης χώρας.
«Στα νοσοκομεία της χώρας η Ελλάδα αναστενάζει. Χάνουμε 100 ζωές κάθε μέρα και η ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο βασικός υπαίτιος μιλάει για άνθηση της οικονομίας και μια πανδημία που τελειώνει ξανά παρουσιάζοντας μια τεχνητή ευτυχία. Η χώρα μας δυστυχώς δεν είναι μόνο σε διπλό κλοιό, πανδημίας και ακρίβειας, αλλά σε κλοιό αναισθησίας και κλοιό Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Το τέλος του 2021 είναι ακόμα χειρότερο του 2020, είχα έρθει και πέρσι στα Γιάννενα αλλά διαπίστωσα ότι κι εδώ όπως κι σε όλη τη χώρα τα πράγματα είναι χειρότερα φέτος. Δυστυχώς έναν χρόνο μετά, είμαστε χειρότερα. Διότι έναν χρόνο μετά, είμαστε οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Δεν είναι μια υπόθεση που μας αιφνιδίασε. Δυο χρόνια ζούμε με την πανδημία και δυο χρόνια εμείς καταθέτουμε προτάσεις, πιέζουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ιδιαίτερα.
Δυο χρόνια τώρα καταθέτουμε προτάσεις που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα να υπάρξει μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, ένα σοβαρό σύστημα ιχνηλάτησης, μέτρα προστασίας ιδιαίτερα εκεί όπου κανείς συναντά ιδιαίτερο συνωστισμό και συγχρωτισμό των πολιτών.
Θέλω να θυμίσω ότι, στην αρχή της πανδημίας, μας έλεγαν ότι δεν κολλάει στα ΜΜΜ, ότι δεν κολλάει στα σχολεία. Πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και μας τα έλεγαν επιστήμονες αυτά», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίρπας αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και τις ΜΕΘ – VIP τονίζοντας ότι ορθώς έσπευσε η Εισαγγελία να τις ερευνήσει.
«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα.
Πρώτα από όλα, οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ.
Οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ.
Και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς.
Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη.
Φτάσαμε ως εδώ, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και τη ζωή και δεν έχει κάνει τίποτα πραγματικά, για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Η κυβέρνηση αρέσκεται σε μια δημιουργική λογιστική. Και πραγματικά είναι μεγάλο το θράσος αυτή τη στιγμή να είσαι τελευταίος στην Ευρώπη σε θανάτους, να έχεις 150 ανθρώπους έξω από τις ΜΕΘ καθημερινά και να επιχαίρεις ότι έχεις κάνει μεγάλη αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε υπογραμμίζοντας:
«Επίσης, προτείναμε -και πιστεύω ότι είναι άμεσο, πρέπει να προχωρήσει- την αραίωση στα ΜΜΜ με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και με επίταξη ιδιωτικών οχημάτων. Η αραίωση των μαθητών στις Σχολικές Μονάδες. Προτείναμε επίσης να σταματήσει αυτή η ανοησία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, που δεν ξέρω πού αλλού συμβαίνει, να κλείνει μια σχολική τάξη όταν έχουμε το 50 συν 1 των μαθητών να νοσούν. Αυτό είναι πρωτοφανές, δηλαδή όταν έχεις 15 παιδιά να νοσούν. Εγώ αν ήμουν γονιός και είχα 15 παιδιά στην τάξη να νοσούν, δεν θα έστελνα από μόνος μου το παιδί μου στο σχολείο.
Άρα λοιπόν, λάθος στρατηγική, λάθος πολιτικές επιλογές, καμία βούληση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος είτε της Υγείας είτε της Παιδείας, έχουν οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει που και σήμερα ακόμα εάν ληφθούν, μπορεί να διαμορφώσουν μια καλύτερη κατάσταση στο επόμενο διάστημα».
Η ακρίβεια
Περνώντας στο μέτωπο της ακρίβειας σημείωσε ότι στο μίγμα της ανασφάλειας και του φόβου προστέθηκε και το κύμα της ακρίβειας που επηρεάζει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.
«Το μηνιαίο κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ. Το είπε κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Τον είχαμε προειδοποιήσει από τον Μάιο για το κύμα ανατιμήσεων και ζητήσαμε να λάβει μέτρα, όπως έκαναν άλλες χώρες, αλλά δεν μας άκουσε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα. Είναι ψεύτης με περικεφαλαία. Γνώριζε τι έρχεται.
Τόσο οι άνθρωποι της εστίασης που συνάντησα σήμερα στα Γιάννενα, όσο και οι άνθρωποι της παραγωγής μου εξέθεσαν τα προβλήματά τους, λόγω των ανατιμήσεων. Πως θα τα βγάλουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι; Και πώς θα τα βγάλουν πέρα κυρίως, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, αυτοί οι οποίοι, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, είναι εξαρτημένοι απ’ τον μισθό τους, διότι ανακάλυψε ότι έχουμε πολλούς τέτοιους συμπολίτες μας. Αυτοί, εννοώ, οι οποίοι έχουν ένα εισόδημα πολύ χαμηλό, ή μέσο εισόδημα; Πως θα βγει ο χειμώνας;», είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερθείς στα ποσοστά ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι την ανάπτυξη «την καρπώνονται αυτοί οι οποίοι εκβιάζουν και καταφέρνουν να διατηρείται σταθερός ο κατώτερος μισθός», εξηγώντας πως αυτή κατευθύνεται σε «μια χούφτα ολιγαρχών».
Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αντιπρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
«Είναι απαραίτητο άμεσα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Είχε υποσχεθεί κάτω απ’ τη δική μας πίεση, που τον αυξήσαμε 11% μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια και 22% των υποκατώτατο, και είχαμε προαναγγείλει και αυξήσεις 7,5% συν 7,5% για τα μετεκλογικά χρόνια, είχε υποσχεθεί λοιπόν να είναι οι αυξήσεις της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της υπέρβασης του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης», κατέληξε.
Για την Ήπειρο
Σε ότι αφορά την Ήπειρο, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, θυμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση ολοκλήρωσε την ένταξη 27 περιοχών της Ηπείρου στον κατάλογο νατούρα, προσθέτοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να πλήξει την προστασία των περιοχών αυτών.
Στον τομέα των υποδομών, σημείωσε ότι πολλά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στον τόπο καθυστερούν ή υποβαθμίζοντας, φέροντας ως παράδειγμα το Ιωάννινα – Κακαβιά, χαρακτηρίζοντας το ως ένα έργο που έγινε από κλειστός αυτοκινητόδρομος σε επαρχιακό δρόμο, καθώς και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, για την οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είχε εξασφαλίσει 30 εκ. ευρώ.
Καθυστερήσεις είδε και στο ζήτημα της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενώ στηλίτευσε και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΣΠΑ, συνδέοντάς τη με μεγάλες καθυστερήσεις έργων υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η πιο σημαντική χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας όμως είναι αυτό που γίνεται με το ταμείο ανάκαμψης. Για την Ήπειρο θα ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να χρηματοδοτήσουν χρήσιμες υποδομές, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική. Η κατανομή του όμως δεν έγινε με τέτοιους όρους και στόχο την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά το πως θα μοιραστούν τα λεφτά αυτά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», τόνισε.
Κλείνοντας, χαρακτήρισε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το αντιμετωπίζει εχθρικά, όπως όλα τα ΑΕΙ με το νέο νόμο που ψήφισε. Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής της Πρέβεζας αλλά και στην έλλειψη πόρων που «οδηγούν σε οικονομική ασφυξία». Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι η ιδιωτικοποίηση της παιδείας.