Ο ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκανε δηλώσεις στο “off the pitch”, όπου τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν του αρέσει η αποτυχία.
Ο Γιάννης Αλαφούζος σε μια μακροσκελή συνέντευξη του μίλησε μεταξύ άλλων σχετικά με τα χρήματα που έχει βάλει στο “τριφύλλι“, την βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του συλλόγου με την κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό, ενώ υπογράμμισε πως δεν του αρέσει η αποτυχία.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τα οικονομικά της ομάδας και τα ποσά που έχει ρίξει στον Παναθηναϊκό:
«Κάθε χρόνο, το κλαμπ έχει έσοδα 16-18 εκατ. ευρώ: 3-4 εκατ. από εισιτήρια, 9 εκατ. από τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλα 2-3 εκατ. από χορηγούς και μετά υπάρχουν 1,5 εκατ. από το ποσοστό της κυβέρνησης από το στοίχημα. Όμως αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό για να μην έχεις ζημιά. Κάποιες χρονιές μπορεί να είναι 7 εκατ., άλλες 15 εκατ. ευρώ. Η ίδια η ύπαρξη του κλαμπ εξαρτάται βασικά από τις εισροές χρημάτων από τον ιδιοκτήτη κάθε χρόνο. Και αυτός είναι ανόητος! Είναι ακραίο το σύνολο των χρημάτων που βάζω στον Παναθηναϊκό. Υπολογίζω ότι από το 2012 έχω επενδύσει 120 εκατ. ευρώ στο κλαμπ για να καλυφθούν οι απώλειες. Φέτος θα είναι και πάλι ένα σημαντικό ποσό. Όχι τόσο όσο πέρσι όμως, γιατί έχουμε αρκετά μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά είμαστε πιο κοντά σε αυτό, κυρίως λόγω της συμμετοχής στην Ευρώπη».
Για το αν η οικογένειά του παραπονιέται για τα χρήματα που επενδύει στο ποδόσφαιρο:
«Ένας από τους λόγους που παραδέχομαι σπάνια το ποσό που έχουν μπει από μένα στην ομάδα, είναι γιατί αναστατώνει την οικογένειά μου, γιατί έχω και παιδιά. Όπως και να’ χει, το έχουν αποδεχτεί και κάνω το καλύτερο ώστε να τα φροντίζω κι εγώ. Άρα δεν έχω μεγάλα ζητήματα. Είναι ακραίο αυτό, σε έναν κόσμο με τόσα προβλήματα… Αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς».
Για το πόσο θα βελτιώσει την οικονομική εικόνα του Παναθηναϊκού το νέο γήπεδο:
«Θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδά μας να έχουμε ένα μεγαλύτερο γήπεδο. Για παράδειγμα, με έχει ήδη προσεγγίσει μια στοιχηματική εταιρεία για να με ρωτήσει αν θα ενδιαφερόμουν για μια χορηγική ονοματοδοσία στο νέο γήπεδο ή ακόμη ίσως και για το υπάρχον γήπεδό μας εν όψει του νέου. Έτσι, λοιπόν, πιστεύω πως τα έσοδά μας θα αυξηθούν σημαντικά όταν πάμε στο μεγαλύτερο γήπεδο. Για να σας δώσω μια ιδέα για τη λαϊκή βάση του Παναθηναϊκού, όταν τα πηγαίναμε καλά τη δεκαετία του 2000, είχαμε μεταξύ 27 και 33 χιλιάδων εισιτήρια διαρκείας. Έχουμε μια μεγάλη λαϊκή βάση για τα ελληνικά δεδομένα, που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα έσοδα. Όμως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μικρό γήπεδο».
Για την έλλειψη πολλών καλών Ελλήνων παικτών:
«Δεν ξέρω τι έγινε. Μέχρι το 2012 είχαμε καλούς παίκτες στην Ελλάδα. Τώρα η κατάσταση είναι ανησυχητική. Φυσικά ο κόσμος μπορεί να λατρεύει τους ξένους παίκτες, αλλά έχουμε ανάγκη τους Έλληνες αστέρες. Αν δεν υπάρχει ένας ιδιοκτήτης, που για οποιονδήποτε λόγο έχει τη δυνατότητα να ρίχνει χρήματα στο κλαμπ, δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός στις μεταγραφές».
Για τη σύνδεση του Παναθηναϊκού με τους φιλάθλους του στη διασπορά:
«Δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε την πληθώρα των φιλάθλων μας στο εξωτερικό. Σε 1-2 χρόνια όμως θα αρχίσουμε να είμαστε σε θέση να πουλάμε μόνοι μας τα παιχνίδια μας απευθείας στους φιλάθλους μας στο εξωτερικό, κάτι που θα αποτελέσει έναν τρόπο για να έχουμε μεγαλύτερη σύνδεση με τη λαϊκή μας βάση εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Κάθε χρόνο έχουμε ανθρώπους που έρχονται σχεδόν κάθε αγωνιστική από τη Νέα Υόρκη, τη Γερμανία, την Αυστραλία και θέλουν εισιτήρια για έναν αγώνα, γιατί είναι εδώ για διακοπές και θέλουν να έρθουν να δουν έναν αγώνα. Όμως αυτός είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος που έχουμε μαζί τους».
Για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την ΕΠΟ και τη διαιτησία:
«Γιατί ενδιαφέρεται ο κόσμος; Γιατί η ομοσπονδία ορίζει τους διαιτητές. Τους ορίζει, φέρνουν διαιτητές από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία κλπ. Έτσι, οι διαιτητές ξέρουν πως αν δεν ευνοήσουν μια συγκεκριμένη ομάδα, δεν θα έχουν την ευκαιρία να διευθύνουν πολλά παιχνίδια. Υπάρχουν 55 ποδοσφαιρικές ενώσεις σε όλη τη χώρα. Αν ελέγχεις την πλειοψηφία τους, ελέγχεις το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πολύ εύκολο να επηρεάσεις την πλειοψηφία των 55 αυτών ανθρώπων οικονομικά. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Έχουν γίνει απαγωγές στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Κάποιος απειλεί ότι θα σου απαγάγει τα παιδιά και θα τα βάλει σε μια αποθήκη, για να διαβεβαιώσει πως θα ψηφίσεις το κατάλληλο πρόσωπο. Οι ίδιοι οι διαιτητές έχουν γίνει στόχος. Η βία έχει επικεντρωθεί πάνω τους. Έχουν δεχτεί επιθέσεις, ενός διαιτητή τού έσπασαν τα χέρια. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον με εγγενή διαφθορά. Η κυβέρνηση ξέρει καλά την κατάσταση, αλλά οι κανόνες της FIFA για το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο σημαίνουν πως η πολιτική παρέμβαση είναι περιορισμένη. Έτσι, αν έχεις ένα διεφθαρμένο σύστημα, αυτό αναπαράγεται».
Για το γιατί επιμένει να προσπαθεί σε ένα διεφθαρμένο περιβάλλον:
«Θα σας πω… Ως άνθρωπος, δεν μου αρέσει να αποτυγχάνω. Όταν θα ολοκληρωθεί το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο, είναι κάτι που θέλω να αφήσω στην επόμενη γενιά. Πέρα από αυτό, δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο πιο δίκαιο. Κι έχουμε πετύχει κάποια πράγματα σε αυτό το κομμάτι. Ο κόσμος όμως θέλει μόνο να κερδίζεις. Δεν τους νοιάζει και τόσο πώς θα κερδίσεις, κάποιες φορές».