Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Αλαλούμ με τα ληγμένα και στη μέση ο καταναλωτής

Το αλαλούμ με τα «ληγμένα» ξεκίνησε με ενημερωτικό έγγραφο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, σύμφωνα με το οποίο εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Σημείωνε ωστόσο πως τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

“Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει” υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς σημειώνοντας ότι προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό «τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ». «Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει» καταλήγει.

Εσείς τώρα τι καταλάβατε; Θα υπάρχουν ή όχι «ληγμένα» στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Προφανώς και θα υπάρχουν, όσα εύηχα ονόματα κι αν επινοηθούν, όσες «αυστηροποιήσεις» κι αν επικαλείται ο κ. Σκορδάς.

Προηγούμενο άρθροΑνεξήγητη κόπωση των εξαγωγών
Επόμενο άρθρο3… 2… 1… Άκυρο!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων