Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Ο Τσίπρας κέρδισε μια «μικρή νίκη» και είναι στο χέρι του πλέον να την αξιοποιήσει σωστά για να την καταστήσει σημαντική τόσο για την κυβέρνησή του όσο και για την Ελλάδα. Την ώρα που οι «σκληροί» των δανειστών ( Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, κλπ) τόνιζαν σε όλους του τόνους πως η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι τεχνική, «με μολύβι και χαρτί» επί των αριθμών, ο Τσίπρας κατάφερε να ξανακάνει τη συζήτηση πολιτική σε μια μίνι ευρωπαϊκή διάσκεψη για την Ελλάδα.
H ανατροπή της λογικής «συζητάμε μόνο τεχνικά» και η αποδοχή της πρότασης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης στο πολιτικό επίπεδο δίνει χώρο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Έτσι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί αύριο βράδυ η συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Το γεγονός πως ο Τσίπρας το ζήτησε και το πήρε, είναι ένα πράγμα. Η μεγάλη επιτυχία όμως θα είναι να μη βγει από τη συνάντηση σαν «βρεγμένη γάτα» για να πει «τους τα είπα». Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο ένα λανθασμένο διάγγελμα, με λάθος περιεχόμενο, τη λάθος στιγμή.
Συνεπώς το ερώτημα είναι με ποια θέση θα πάει αύριο ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτή τη συνάντηση κι αν βγαίνοντας από αυτή θα έχει καταφέρει να κερδίσει κάτι όχι πλέον επί της διαδικασίας, αλλά επί της ουσίας. Με απλά λόγια ο Τσίπρας πρέπει να πάει με στρατηγική. Διότι μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει πορευτεί με αμυντικούς τακτικισμούς κατά κύριο λόγο κι αυτό δεν την έχει βοηθήσει. Ο πόλεμος των δηλώσεων και των αντιδηλώσεων έχουν οδηγήσει σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα που κοστίζει ακριβά στην ελληνική οικονομία και η οποία μοιραία θα αρχίσει να καταναλώνει γρήγορα τα αποθέματα εμπιστοσύνης και αποδοχής της σημερινής κυβέρνησης από την κοινή γνώμη.
Το να σέρνεται διαρκώς η Ελλάδα με συνεχή «μπρος – πίσω» και να υφίσταται το «μαρτύριο της σταγόνας» δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο καθώς επιφέρει διαλυτικές συνέπειες σε ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία αλλά και σε ό,τι ακόμη δουλεύει στη διοίκηση του κράτους. Το πρόβλημα δεν είναι των δανειστών. Είναι δικό μας. Οι δανειστές ενδεχομένως να προτιμούν την παράταση στο διηνεκές της σημερινής αβεβαιότητας καθώς εξυπηρετεί διάφορες στοχεύσεις που αφορούν από τους εθνικούς ανταγωνισμούς μέσα στην Ε.Ε μέχρι τις παγκόσμιες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Μέχρι αύριο το βράδυ λοιπόν ο Τσίπρας πρέπει να έχει μια καθαρή στρατηγική για το που θέλει να πάει το πράγμα. Κι επειδή καλώς ή κακώς δεν έχει στην πραγματικότητα κανένα PLAN B, έστω και στοιχειώδες, το μόνο στο οποίο μπορεί να στοχεύσει είναι να κερδίσει χρόνο περιμένοντας το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στην Ε.Ε από το φθινόπωρο και μετά, καθώς θα μεσολαβούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες – κλειδιά, όπως για παράδειγμα η Ισπανία. Μέχρι τότε δεν μπορεί παρά να συμβιβαστεί. Και για να είναι έντιμος αυτός ο συμβιβασμός, το μυαλό του πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να είναι στην επικοινωνιακή διαχείριση του συμβιβασμού και στον Σαμαρά αλλά στα πρακτικά αποτελέσματα που αυτός ο συμβιβασμός μπορεί να επιφέρει. Τι θα δώσει και τι θα πάρει.
Λεφτά υπάρχουν στην Ευρώπη. Ας κοιτάξει λοιπόν πως μπορεί να βάλει χέρι σε αυτά τα λεφτά, χαρίζοντας που λέει ο λόγος την επικοινωνιακή «νίκη» στους δανειστές. Διότι όλος ο καυγάς περί αυτού γίνεται. Ποιος θα φανεί πως «έχει δίκιο». Και επ ουδενί οι Γερμανοί δεν θα επιτρέψουν να φανεί πως είναι λάθος ή πως τελούν εν αδίκω. Ωραία! Ας συμφωνήσει αύριο το βράδυ ο Τσίπρας τα ποσά που θέλει η Ελλάδα για να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της επικοινωνιακής νίκης κι ας αναλάβει ο Γιούνκερ, ο οποίος θα παρίσταται εκεί, να ετοιμάσει τα «πακέτα». Τα άλλοθι και τα concepts για να υπάρξουν νέα κανάλια χρηματοδότησης θα βρεθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κριθεί από ένα συμβιβασμό ή μια υποχώρηση που όλοι προεξοφλούν και περιμένουν. Είναι λάθος να εγκλωβίζεται σε αυτό το σχήμα. Θα κριθεί όμως από το αν θα εξασφαλίσει λεφτά και το κυριότερο, σε ποιες τσέπες θα καταλήξουν.
ΥΓ: Θα συμφωνήσω με το γνωστό twit Παπαδημούλη… Γι αυτό και τα αποτελέσματα της συνάντησης, από κυβερνητικής πλευράς, θα πρέπει να τα σχολιάσει μόνον ο πρωθυπουργός και κανένας άλλος!