Βαθιά μέσα στην έρημο Σαχάρα βρίσκεται η αλγερινή όαση Ντζανέτ (Djanet), μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της γης, όπου οι επισκέπτες μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν μεταφερθεί σε έναν άλλο πλανήτη. Τμήματα του τοπίου φαίνονται να είναι περισσότερο αρειανά ή σεληνιακά.
Οι επισκέπτες, ντόπιοι και πλέον και ξένοι, έρχονται για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να εξερευνήσουν το Ντζανέτ, όπου είναι 2.300 χιλιόμετρα οδικώς (1.430 μίλια) νοτιοανατολικά του Αλγερίου.
Υπάρχουν όμως και πτήσεις προς την όαση, η οποία περιβάλλεται από αμμόλοφους και οροπέδια από ψαμμίτη, που περιλαμβάνονται στις πιο εντυπωσιακές προϊστορικές βραχογραφίες στον κόσμο.
Μια μίνι τουριστική έκρηξη ξεκίνησε στην ανατολική Αλγερία όταν οι αρχές άρχισαν να χορηγούν βίζα κατά την άφιξη το 2021. Η πανδημία Covid-19 είχε πλήξει άσχημα τον τουρισμό παγκοσμίως και το Αλγέρι αποφάσισε να προωθήσει τη Σαχάρα ως προορισμό, επιτρέποντας τη χορήγηση βίζας στο αεροδρόμιο.
Οι απευθείας πτήσεις από το Παρίσι προς το Ντζανέτ ήταν το κλειδί για την προώθηση αυτής της στρατηγικής.
Πέρυσι, περισσότεροι από 2.900 ξένοι 35 διαφορετικών εθνικοτήτων, κυρίως Δυτικοί, έμειναν στο Djanet, έναντι 1.200 το 2021.
«Μόλις έρθετε στο Ντζανέτ, θα θέλετε να ξαναπάτε. Είμαι εδώ με δύο φίλους και το μόνο που θέλουμε είναι να ξαναέρθουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο 57χρονος Γάλλος τουρίστας Karim Benacine.
Οι επισκέπτες προσελκύονται επίσης από το κοντινό Εθνικό Πάρκο Τασιλί ν’Ατζέρ (Tassili n’Ajjer), το μεγαλύτερο της Αφρικής, που συνορεύει με τη Λιβύη, τον Νίγηρα και το Μάλι.
Γνωστό για το σεληνιακό τοπίο του με διαβρωμένο πορτοκαλί ψαμμίτη και μαύρα «δάση βράχων», το Τασιλί έχει γίνει το αγαπημένο σημείο των φωτογράφων κατά η διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.
Ένα τεράστιο οροπέδιο 72.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (28.000 τετραγωνικά μίλια), το πάρκο φιλοξενεί επίσης αυτό που η UNESCO αποκαλεί «μία από τις σημαντικότερες ομάδες προϊστορικής σπηλαιολογίας στον κόσμο» με περισσότερα από 15.000 δείγματα.
Αυτά «καταγράφουν τις κλιματικές αλλαγές, τις μεταναστεύσεις ζώων και την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής στην άκρη της Σαχάρας από το 6000 π.Χ. έως τους πρώτους αιώνες της σημερινής εποχής», αναφέρει η UNESCO.
Το 1982, το Τασίλι έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, προστέθηκε επίσης στον κατάλογο των αποθεμάτων της βιόσφαιρας.
Εντυπώσεις τουριστών
Για την 41χρονη Samira Ramouni, ψυχολόγο από το Αλγέρι, η διαμονή στην όαση σημαίνει πολλά πράγματα. «Βρίσκω την εσωτερική γαλήνη, βιώνω την απόλυτη χαλάρωση, αποσυνδέομαι, αναζητώ την ηρεμία, μαθαίνω νέα πράγματα, αναζωογονούμαι».
Η Ramouni δήλωσε ότι ήρθε στο Ντζανέτ για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει «για να μπορέσει να ξεκινήσει τον αγώνα από την αρχή». Ο Abdelkader Regagda διατηρεί ταξιδιωτικό γραφείο στο Ταμανρασσέτ (Tamanrasset) στη νότια Αλγερία, περίπου 700 χιλιόμετρα δυτικά του Ντζανέτ.
Τώρα οργανώνει εκδρομές στην περιοχή του Ντζανέτ και δήλωσε ότι οι αρχές άνοιξαν «μια μεγάλη τουριστική διαδρομή από την Ευρώπη προς το νότο». Στο Ντζανέτ πραγματοποιείται στα τέλη Ιουλίου το φεστιβάλ Sebeiba, μια ετήσια γιορτή του τοπικού πολιτισμού των Τουαρέγκ.
Η περιοχή έχει σίγουρα κερδίσει τις εντυπώσεις των τουριστών από την Ευρώπη.
Μια άλλη επισκέπτρια από το Παρίσι, η Antonine De Saint Pierre, 49 ετών, δήλωσε ότι το ταξίδι της βαθιά μέσα στην αλγερινή έρημο ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. «Τώρα που το ξέρω αυτό, νομίζω ότι θα το κάνω τακτικά», πρόσθεσε.