Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Aljazeera: Αρνήθηκαν βοήθεια από τα Αραβικά Εμιράτα οι Παλαιστινιακές αρχές

Οι Παλαιστινιακές Αρχές απέρριψαν αποστολή βοήθειας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η Μάι Κάιλα είπε ότι η χώρα της αρνήθηκε να λάβει ιατρική βοήθεια καθώς τα Εμιράτα αγνόησαν να συντονιστούν μαζί τους.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το πρακτορείο ειδήσεων Maan, δήλωσε επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές ότι η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια που η βοήθεια έφτανε στο αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.

Το ιστορικό

Την Τρίτη, μια πτήση του Εμιράτου που μετέφερε ιατρική βοήθεια για Παλαιστίνιους προσγειώθηκε σε ένα ισραηλινό αεροδρόμιο αφού απογειώθηκε από το Αμπού Ντάμπι, σηματοδοτώντας την πρώτη δημόσια πτήση μεταξύ των δύο κρατών παρά το γεγονός ότι τα ΗΑΕ δεν έχουν επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ.

Η Etihad Airways, ο κρατικός αερομεταφορέας, επιβεβαίωσε την πτήση.

“Η Etihad Airways πραγματοποίησε μια ειδική πτήση ανθρωπιστικού φορτίου από το Αμπού Ντάμπι προς το Τελ Αβίβ στις 19 Μαΐου για να παράσχει ιατρικές προμήθειες στους Παλαιστινίους”, δήλωσε η αεροπορική εταιρεία στο πρακτορείο ειδήσεων The Associated Press την Τρίτη.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Itay Blumental ανάρτησε στο twitter δύο φωτογραφίες του αεροσκάφους, με τη λεζάντα: “Στους Παλαιστίνιους, με αγάπη από το Αμπού Ντάμπι μέσω του Ισραήλ”.

Κρυφές σχέσεις με το Ισραήλ

Σε αντίθεση με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, που και οι δύο υπέγραψαν ειρηνευτικές συνθήκες με το Ισραήλ το 1978 και το 1994, αντίστοιχα, άλλα αραβικά κράτη αρνούνται επίσημα ότι έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, το οποίο καταλαμβάνει παλαιστινιακές περιοχές για δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αρκετά κράτη του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν, έχουν καλλιεργήσει μυστικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2018, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε: «Υπάρχει τέτοια ευθυγράμμιση του Ισραήλ και άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή που θα ήταν αδιανόητη πριν από 10 χρόνια», ενώ συνέχισε λέγοντας: “Σίγουρα στη ζωή μου, δεν είδα ποτέ κάτι παρόμοιο και είμαι στην ηλικία του Κράτους του Ισραήλ λίγο πολύ, οπότε είναι ένα εξαιρετικό πράγμα.”

Δύο μήνες αργότερα, το Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία επέτρεψε σε ένα επιβατικό αεροπλάνο που οδηγούσε στο Ισραήλ να διασχίσει τον εναέριο χώρο της για πρώτη φορά, παραβιάζοντας την απαγόρευση των 70 ετών. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Σουλτάνο του Ομάν Qaboos στο Μουσκάτ σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.

Aljazeera: Palestinian Authority rejects UAE aid sent via Israeli airport
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων