Δύο σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται με τις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας έλαβαν χώρα στα μέσα Ιουνίου: μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Ινδών και Κινέζων στρατιωτών κοντά στην κοιλάδα του Γκάλουαν κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων και μια εξαιρετικής σημασίας συνάντηση στη Χαβάη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και του Yang Jiechi, διευθυντή του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η Κίνα είναι προφανώς υψίστης σημασίας για την εξωτερική πολιτική της Ινδίας. Κάθε κίνηση της Κίνας ελέγχεται από Ινδούς και κάθε ζήτημα με την Κίνα μεγεθύνεται. Η Κίνα είναι το πρώτο σημείο αναφοράς για τη φιλοδοξία της Ινδίας να γίνει παγκόσμια δύναμη.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, έχει στρέψει την προσοχή της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κινέζοι αξιωματούχοι και μελετητές χαιρετίζουν δημοσίως τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ως την πιο σημαντική διμερή σχέση του 21ου αιώνα. Όπου η Ινδία βρίσκεται στη σειρά των εξωτερικών σχέσεων της Κίνας είναι εικασία κανενός, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη την Ινδία.
Αυξανόμενες εντάσεις
Τρεις παράγοντες συνέβαλαν στην επιδείνωση των σχέσεων Κίνας-Ινδίας τα τελευταία χρόνια: ιστορική κληρονομιά, δίλημμα ασφάλειας και συμμετοχή τρίτων. Η δεκαετία του 1950 ήταν η χρυσή εποχή των σχέσεων Ινδίας-Κίνας, όταν το “Χίντι Τσίνι Μπάι Μπάι” (οι Ινδοί και οι Κινέζοι είναι αδέλφια) σηματοδότησαν τους στενούς δεσμούς. Ένας πόλεμος στα σύνορα το 1962 έριξε μια μακρά σκιά στη σχέση, από την οποία οι δύο χώρες δεν έχουν ανακάμψει εντελώς.
Η Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC), η οριοθέτηση που διαχωρίζει τις ελεγχόμενες περιοχές της Ινδίας και της Κίνας, στις επίμαχες περιοχές δεν έχει σαφώς επισημανθεί και δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ πλήρως. Η Ινδία και η Κίνα συμμετέχουν σε οικονομικό και στρατηγικό ανταγωνισμό στη Νότια Ασία και πέραν αυτής. Οι δύο χώρες έχουν κολλήσει σε ένα κλασικό «δίλημμα ασφαλείας». Κάθε φορά που κάποια από τις δύο προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της κοντά στα σύνορα, η άλλη πλευρά το βλέπει ως απειλή για την ασφάλεια.
Επιπλέον, η συμμετοχή τρίτων, όπως οι στενοί δεσμοί του Πακιστάν με την Κίνα και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να προσελκύσουν την Ινδία στον νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, κατέστησαν την κατάσταση πιο περίπλοκη και δύσκολη ως προς την αντιμετώπιση της.
Ο «άξονας» της Κίνας στην Ασία
Σε απάντηση στην άνοδο της Κίνας, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανέπτυξε μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής που ονομάζεται «άξονας» για να εστιάσει εκ νέου τη διπλωματία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού μετά από μια δεκαετία του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Είναι πλέον καιρός η Κίνα να «στραφεί» προς την Ασία, καθώς η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας εντείνεται και το διεθνές περιβάλλον γίνεται πιο εχθρικό. Εξυπηρετεί το ενδιαφέρον της Κίνας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους ασιατικούς γείτονές της αντί να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ. Η Ινδία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αυτής της νέας προσέγγισης.
Εάν το Πεκίνο αντιδράσει στη σύγκρουση των συνόρων τόσο έντονα όσο το Νέο Δελχί, διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών και να ωθήσει την Ινδία να αγκαλιάσει τις ΗΠΑ, δίνοντας στην Ουάσινγκτον ένα πλεονέκτημα στην πυγμαχία στο Πεκίνο. Η επίσημη συμμετοχή της Ινδίας στον νέο ψυχρό πόλεμο της Αμερικής ενάντια στην Κίνα θα είναι ένας στρατηγικός εφιάλτης για την Κίνα.
Για να αποφευχθεί η δημιουργία πάρα πολλών εχθρών και να ωθήσει την Ινδία πιο κοντά στις ΗΠΑ, η Κίνα θα πρέπει να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ινδία. Η κινεζική ηγεσία μπορεί να μην έχει συναίνεση για το πώς να χειριστεί την κρίση στα σύνορα, αλλά κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί για την «απώλεια» της Ινδίας. Είναι πιθανό ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping προσπαθεί να συγκρατήσει τις επιθετικές παρορμήσεις ορισμένων Κινέζων διπλωματών και στρατηγών.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο στρατευμάτων, και οι ηγεσίες και των δύο πλευρών φαίνονται δροσερές και εξακολουθούν να δεσμεύονται για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς
Aljazeera: China is so fixed on the US, it may lose India
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής