Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Αλλαγές με παρασκήνιο στη ΔΕΗ

Αλλαγές κυοφορούνται στα ανώτατα διοικητικά της ΔΕΗ, χωρίς όμως να θίγεται ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η θητεία του οποίου μόλις ανανεώθηκε. Το «βάθος» των αλλαγών δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε, καθώς αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο σίγουρο θωρείται, ότι υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του μάνατζμεν στην 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το οποίο από το ΠΑΣΟΚ, περνάει στη ΝΔ. Στην προσεχή Γ.Σ. μετόχων της εταιρείας, την οποία αποφάσισε πρόσφατα το Δ.Σ. της μητρικής, θα ανακοινωθεί και ο αντικαταστάτης του σημερινού διευθύνοντα συμβούλου Γιάννη Τσιπουρίδη.

Η θητεία του τελευταίου έχει λήξει εδώ και 15 μέρες. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν προκύπτει και παρασκήνιο. Δηλαδή, από τη ΝΔ προτάθηκε για τη θέση αυτή στέλεχος του κόμματος, με μεγάλη εμπειρία στα ενεργειακά, αλλά καμία σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές. Το στέλεχος όπως ήταν φυσικό αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με αντικείμενο που του είναι παντελώς άγνωστο.

Τώρα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι επικεφαλής της θυγατρικής της ΔΕΗ, θα τοποθετηθεί αποτυχών βουλευτής της ΝΔ στην Κοζάνη που και αυτός δεν έχει σχέση με τα ενεργειακά και τις ανανεώσιμες, αλλά αποδέχεται τη θέση. Το γιατί, σχετίζεται με την μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην εκλογική του περιφέρεια, δηλαδή το φωτοβολταϊκό των 200 MW.

Πρόκειται για έργο περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ανατεθεί σε επενδυτή με σύμβαση παραχώρησης.

Ο μειοδότης θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, πληρώνοντας στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες δικαιώματα έναντι της άδειας και στη ΔΕΗ ενοίκιο για τις εκτάσεις που θα χρησιμοποιήσει. Ήδη ακούγονται και οι ενδιαφερόμενοι που συνδέονται με κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Πρόκειται για σημαντική δουλειά, αρκεί πρώτον τη λύση που θα προκριθεί να μην είναι στην πλάτη των καταναλωτών που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένα τέλη ΑΠΕ και να μην ακολουθηθούν οι αδιαφανείς διαδικασίες όπως στην περίπτωση των αιολικών της Πελοποννήσου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων