Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Αλλαγές στο σχήμα της Κομισιόν – Ο Βάλντις Ντομπρόσφκις επίτροπος Εμπορίου

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λέϊεν πρότεινε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για τη θέση του Επιτρόοπυ για το Εμπόριο. Οι προτάσεις της προέδρου της Επιτροπής υπόκεινται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ανακοίνωσε η ίδια πριν λίγο στο Twitter:

«Προτείνω τη Μάριαντ Μακ Γκινες (σ.σ. αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για τη θέση του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιων.

…Έχει εξαιρετικά προσόντα και την πλήρη μου εμπιστοσύνη για αυτή τη θέση. Τώρα είναι η σειρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προγραμματίσει τις σχετικές ακροάσεις.

…Ο αντιπρόεδρος της Κομισόν Βάλντις Ντομπρόφσκις θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου».

Ελάχιστα λεπτά αργότερα απάντησε ο Ντομπρόφσκις, επίσης στο twitter: «Με τιμά η πρόταση της Ούρσουλα Φον Ντερ ΛέΪεν να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προσβλέπω ιδιαίτερα να εργαστώ για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε αυτό το σημαντικό τομέα – συνεχίζοντας παράλληλα ως Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία που δουλεύει για τα συμφέροντα του κόσμου»

Ο μίνι ανασχηματισμός στην Κομισιόν προκλήθηκε από την επεισοδιακή παραίτηση του Ιρλανδού Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν – λόγω του σκανδάλου που ακολούθησε στην Ιρλανδία η παρουσία του σε μια εκδήλωση σε λέσχη γκολφ, κόντρα στις απαγορεύσεις της Ιρλανδικής κυβέρνησης λόγω κορωνοϊού.

Η παραίτηση του Χόγκαν προκάλεσε δυο νέες προτάσεις από το Δουβλίνο προς την Κομισιόν για την αντικατάστασή του. Η πρόέδρος της Επιτροπής επέλεξε τη γυναίκα υποψήφιο για το χαρτοφυλάκιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πρόσθεσε το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στις αρμοδιότητες του Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Μετά την πρόταση ο Ντομπρόφσκις έκανε την πρώτη του τοποθέτηση on camera στην προγραμματισμένη του συμμετοχή στο ετήσιο Brussels Economic Forum – που γίνεται φέτος διαδικτυακά. Se Σε αυτή επανέλαβε ότι είναι υπέρ του πολυμερούς διαλόγου για την επίλυση των πολύπλοκων θεμάτων που ανακύπτουν στο εμπορικό πεδίο παγκοσμίως

Ποιός είναι
O Βάλντις Ντομπρόφσκις, γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1971 στη Ρίγα της Λεττονίας. Υπηρετεί ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Οικονομία που εργάζεται για τους ανθρώπους από το 2019. Επίσης, ως σήμερα έχει τη θέση του Επιτρόπου στην επιτροπή Φον ντερ Λέϊςεν ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα. Ήταν επίτροπος στην Επιτροπή Γιουνκέρ για Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και Κεφαλαιαγορών από το 2016. Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο από το 2014 έως το 2019.

Ο Ντομμπρόβσκις υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Λετονίας από το 2009 έως το 2014, όταν παραιτήθηκε. Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από το 2002 έως το 2004, και ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόμμα της Νέας Εποχής. Μετά την παραίτηση του Τζόναθαλ Χιλ ανακοινώθηκε ότι ο Ντομπρόφκσις θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο για την οικονομική σταθερότητα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών από τις 16 Ιουλίου 2016.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων