Η έβδομη αίτηση άδειας ήταν… φαρμακερή για τον Δημήτρη Κουφοντίνα τον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια και 25χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε ισάριθμες δολοφονίες στο πλαίσιο της δράσης του ως μέλος της «17Ν».
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απέρριψαν το αίτημα του πολυισοβίτη για χορήγηση νέας άδειας, της έβδομης κατά σειρά, «μετρώντας», μεταξύ άλλων, και τις δημόσιες τοποθετήσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τις οποίες καλεί σε «αγώνες», προκειμένου «να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων».
Οι δικαστές στο βούλευμα τους αναφέρουν ότι ένας κρατούμενος που έχει καταδικαστεί πάνω από μια φορά σε ισόβια για ανθρωποκτονία δεν μπορεί να λαμβάνει άδειες, βάση των σχετικών διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα. Μάλιστα, η κρίση τους αυτή αποτελεί – πρόκριμα και για άλλες αντίστοιχες αιτήσεις πολυισοβιτών.
Οι δικαστές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στις ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για χορήγηση άδειας και αυτές αφορούν στο κατά πόσο ο κρατούμενος που την αιτείται έχει μεταμεληθεί για τις πράξεις τους. Αυτό, φαίνεται πως δεν προέκυψε στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς όταν οι δικαστές τον ρώτησαν τι γνώμη έχει για την αξία της ανθρώπινης ζωής, εκείνος, απάντησε, σύμφωνα με το βούλευμα, γενικά και αόριστα, αποφεύγοντας έτσι εύσχημα να απαντήσει στον «πυρήνα» της ερώτησης.
Ειδικότερα, για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Δ. Κουφοντίνα οι δικαστές αναφέρουν στο βούλευμα που εξέδωσαν: «… Από τις συνθήκες της ατομικής και κοινωνικής κατάστασής του, εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα, ενώ δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση αυτής (άδειας). Όπως προέκυψε ο ανωτέρω κατάδικος, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, στις 24-10-2014 και στις 30-5-2018, προέβη σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, ο εν λόγω κατάδικος στις 24-10-2014 απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κείμενο, όπου αναφερόμενος στο κράτος και χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αντικαθεστωτικό ανέφερε: «Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν. Να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», ενώ στις 30-5-2018, απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλο κείμενο στο οποίο, αφού περιέγραφε τον εαυτό του ως πολιτικό κρατούμενο, ανέφερε τα εξής: «Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων».
Κατόπιν αυτών – έκριναν οι δικαστές – δεν μπορεί παρά να συνάγεται αρνητικό συμπέρασμα ως προς την πορεία του σωφρονισμού του συγκεκριμένου καταδίκου. «Οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία» και «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη» αναφέρουν οι δικαστές και συνεχίζουν: «Οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης. Τούτο προκύπτει και από το γεγονός ότι την ίδια στάση τήρησε ο εν λόγω κατάδικος και ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου».
Τι απαντά ο Κουφοντίνας
Απαντώντας στους δικαστές του Βόλου ο Δημήτρης Κουφοντίνας κάνει λόγο «προειλημμένη» απόφαση αλλά και για «ταξική», «μεροληπτική» και «διατεταγμένη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, επιμένει στις δηλώσεις του ότι «όσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων». Μάλιστα, διαμαρτύρεται και παραλληλίζει τους δικαστές που του «έκοψαν» την άδεια με «τον Ιταλό δικαστικό του μεσαίωνα Μπαρτόλους που έβγαζε πρώτα την απόφαση και έπειτα έψαχνε (ή ανακάλυπτε) κάποιο νόμο για να την στηρίξει».
Για μια ακόμη φορά αυτοαποκαλείται «πολιτικός κρατούμενος» και καταφέρεται κατά των δικαστών του συμβουλίου επειδή του έκαναν «άπειρες ερωτήσεις» χαρακτηρίζοντας τους «τηλε- εισαγγελείς».
Στέλνει δε σαφές μήνυμα ότι δεν είναι μόνος του αλλά υπάρχουν ακόμη ομοϊδεάτες του που υποστηρίζουν τις τοποθετήσεις του «για την ανάγκη αντίστασης στην κρατική τρομοκρατία και για δικαιώματα που ήταν στην πραγματικότητα κατακτήσεις αγώνα». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτά τα λόγια όμως δεν είναι μόνο δικά μου. Τα λένε και τα κάνουν αλληλέγγυα πράξη πολλοί πολλοί ακόμα».