Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Αλλάζει ομάδα Εθνικής Ασφάλειας ο Ομπάμα

Σε ριζική αλλαγή της ομάδας του στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας προχωρά στη δεύτερη θητεία του ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι υποψήφιοι του Ομπάμα για τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας και του επικεφαλή της CIA, με εξαίρεση αυτή του Τζον Κέρι ο οποίος φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει χωρίς προβλήματα τη Χίλαρι Κλίντον στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, δεν στερούνται προβλημάτων και αναμένεται να προκαλέσουν κάποια πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης τους από τη Γερουσία.

Η πρόταση Ομπάμα για το Πεντάγωνο είναι ο πρώην Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νεμπράσκα, Τσάκ Χέηγκελ, βετεράνος του Βιετνάμ και με μεγάλη εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Παρόλα αυτά με το που ακούστηκε το όνομά του άρχισαν οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο με συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους να εκφράζουν αντιρρήσεις λόγω των θέσεων που έχει εκφράσει στο παρελθόν για το Ισραήλ και το Εβραϊκό Λόμπι στις ΗΠΑ, αλλά και θέσεις που είχε διατυπώσει για την επέμβαση στο Ιράκ την εποχή της προεδρίας του Τζόρτζ W. Μπούς.

Παρόμοια προβλήματα και αντιδράσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει και η υποψηφιότητα του Συμβούλου του στο Λευκό Οίκο για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, για τη θέση του Διευθυντή της CIA.

Ο Μπρέναν της εποχή της προεδρίας Μπούς είχε αντιδράσει, σαν υψηλόβαθμο τότε στέλεχος της CIA, στην επέμβαση στο Ιράκ αλλά και στις τεχνικές σκληρών ανακρίσεων υπόπτων τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά στο τέλος δεν αναμένεται να έχει προβλήματα στην επικύρωσή του από τη Γερουσία με δεδομένη την υπηρεσία του στο Λευκό Οίκο στην πρώτη τετραετία Ομπάμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων