Εάν η Τουρκία βγάλει ερευνητικό σκάφος στην παράνομα οριοθετηθείσα περιοχή από τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, θα συναντήσει την κλιμακωτή αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού.
Αυτή ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Άγκυρα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, μια μέρα μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου τα αποτελέσματα της οποίας μένουν να δοκιμαστούν στην πράξη. Μια προειδοποίηση θεωρητικά αυτονόητο που όμως δεν είχε γίνει έως τώρα. Και αυτό συνιστά αλλαγή στρατηγικής καθώς είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να μένει σε γενικόλογες… ευχές.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε:
«Καμία σοβαρή χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία… Αν η Τουρκία», πρόσθεσε, «βγει με ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει οριοθετήσει θα δείτε τι σημαίνει αντίδραση της διεθνούς νομιμότητας».
Και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει κλιμακωτή αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με βάση τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί έχει πει ο Πρωθυπουργός. Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν επιτρέπουν καμιά εθνική παραχώρηση».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι στις τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχουν και χώρες που δεν έλαβαν μέρος. «Η Τουρκία μπορεί να παρίσταται στις διαδικασίες για το αποτέλεσμα αλλά δεν θα παραγάγει το αποτέλεσμα» διευκρίνισε ο υπουργός.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λόγο στο λιβυκό ζήτημα, τόσο απευθείας στα όργανα της ΕΕ, όσο, εμμέσως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω της συμμάχου Γαλλίας, μόνιμο μέλος του ΣΑ, που έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας της ΕΕ, υπάρχει σχετικός διαγκωνισμός και η Γαλλία διεκδικεί ζωτικό ρόλο» διευκρίνισε.
«Ο Χαφτάρ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει κάποια ενεργεία της Τουρκίας στη Λιβύη. Εκόντες άκοντες θα δεχθούν την ελληνική θέση, θα είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε επίλυση. Η ΕΕ θα πάρει σειρά από αποφάσεις για το λιβυκό σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και δυνατότητα αντίλεξης της Ελλάδας» εξήγησε ο υπουργός.