Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Αλλάζουν για άλλη μία φορά τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Δεύτερη ευκαιρία για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα δίνει η κυβέρνηση σε κάποιους από τους αδικημένους της πρώτης φοράς. Ωστόσο από τις αλλαγές που έγιναν, κάποιοι μπορεί να χάσουν το μέρισμα, αν έχουν δηλώσει πάνω το ίδιο ΙΒΑΝ σε πάνω από δύο αιτήσεις (πχ αιτήσεις από παιδιά δικαιούχων κλπ).

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ενώ η πλατφόρμα των αιτήσεων έχει ήδη κλείσει από την Τρίτη, οι υπουργοί κ.κ. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης εξέδωσαν νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (τρεις εβδομάδες μετά από εκείνην της 24ης Νοεμβρίου) που αλλάζει αναδρομικά τα δεδομένα, στις εξής περιπτώσεις:
Το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι 31.10.2017, δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις:

α) για δικαιούχους 67 ετών και άνω και

β) για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, στα οποία ο δικαιούχος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (κωδικοί εντύπου Ε1: 001, 002, 005, 006 905, 906, 913 και 914).

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ηλικιωμένοι ή άτομα με ΑμΕΑ θα πρέπει να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους υποβάλλοντας αίτηση, όταν η κυβέρνηση δώσει εντολή να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα του koinonikomerisma.gr.

Περιορίζεται η απαγόρευση  για μέρισμα σε όσους έχουν δηλώσει σαν «δαπάνες πολυτελούς διαβίωσης» του 2016, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία για ποσόν κάτω των 1.500 ευρώ. Στην προηγούμενη απόφαση, όσοι είχαν έστω και 1 ευρώ δαπάνης για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αποκλείονταν.

Εάν ο ίδιος ΙΒΑΝ εμφανίζεται δηλωμένος τρεις ή περισσότερες φορές για διαφορετικούς αιτούντες, τότε η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα.

Προκειμένου για μονογονεϊκά νοικοκυριά που λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα τρίτεκνων/πολύτεκνων οικογενειών η κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας προσαυξάνεται κατά 0,25 για τον πρώτο ενήλικα» ως εξής:

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων