Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Άλλο σχεδιασμός και άλλο…αυτοσχεδιασμός, για τα πετρέλαια

Εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποδείχθηκε η ολοκλήρωση του προγράμματος εντοπισμού υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, από το σκάφος Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρείας PGS, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων έχουν μεγάλη αξία.

Όμως είναι λάθος η άμεση και επίσημη διασύνδεση της διαδικασίας αυτής με τη χάραξη της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) και τη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ για τις έρευνες τις Τουρκίας σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα άκουσα κάποιους ραδιοφωνικούς σχολιαστές να επιχαίρουν επειδή τα ευρήματα είναι εκτός «πεδίου βολής» των Τούρκων, δηλαδή στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτό διευκολύνει την εξόρυξή τους πλανώνται πλάνην οικτράν. Ισα ίσα αυτή η «ευκολία» θα κάνει τους Τούρκους, Τούρκους!…και πιο απαιτητικούς. Δεύτερον, επ΄ ουδενί δεν πρέπει να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε μεγαλύτερη ενδοτικότητα στα καυτά μέτωπα του Αιγαίου, επειδή το πετρέλαιο βρέθηκε στο Ιόνιο.

Η υπόθεση των ενεργειακών πόρων απαιτεί υψηλή στρατηγική και νέους τακτικούς σχεδιασμούς. Προς θεού δεν θέλει τους αυτοσχεδιασμούς στους οποίους επιδίδονται οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΞ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων