Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Alpha bank – Eurobank: Μετά από τα stress test είναι οι τράπεζες με τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μετά από την επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και λόγω του κλεισίματος των τραπεζών για περισσότερο από ένα μήνα οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση για να μπορέσουν να αρχίσουν να έχουν ρευστότητα και να επιστρέψουν στην κατάσταση που ίσχυε πριν την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει προκειμένου να επιβιώσουν οι τράπεζες από την κατάσταση που ισχύει σήμερα, την ανακεφαλαιοποίηση τους και διαθέτει το ποσό των 25 δις Ευρώ. Έτσι για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες χρειάζεται στην αρχή να γίνουν τα λεγόμενα stress test, τα οποία και πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό για να μπορέσει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.

Αναλυτικότερα, με βάση ενδείξεις η ΑΜΚ που αντιστοιχεί στην Alpha Bank μετά από την αφαίρεση της επαναγοράς των ομολογιακών, του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας και των Capital plans αντιστοιχεί σε 850 εκατ. με 1,2 δισεκ. και της Eurobank σε 1,3 δισεκ.

To Fairfax θα καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank μέσω μιας νέας κοινοπραξίας διεθνών επενδυτών στην οποία θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Wilbur Ross.

Στην Alpha Bank διεθνείς επενδυτές και το Qatar θα συμμετάσχουν στην νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Οι δύο τράπεζες είναι οριστικό ότι μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους μέσω των ιδιωτών μετόχων ενώ υπάρχει πιθανότητα – όχι βεβαιότητα αλλά πιθανότητα – να μην χρειαστεί να προβούν σε προσφορές ανταλλαγής στα ομολογιακά τους, κοινώς να μην χρειαστεί να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις εξέλιξη πολύ ενθαρρυντική.
Όπως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι ζημίες από το AQR για την Alpha Bank και την Eurobank θα είναι οι χαμηλότερες όπως είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Μάλιστα γίνεται μια προσπάθεια ώστε και οι δύο τράπεζες, να αποκτήσουν δικαίωμα να καλύψουν μέρος και του δυσμενούς σεναρίου δηλαδή να καλύψουν και το σκέλος που θεωρητικά θα κάλυπτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με βάση ενδείξεις ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες διαπραγματεύσεις για το πώς οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να καλύψουν και μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου και να μην καλυφθεί μονομερώς από το ΤΧΣ με τα μετατρέψιμα ομολογιακά ή με ένα συνδυασμό μετατρέψιμων ομολογιακών και κοινών μετοχών.
Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό όλες οι τράπεζες να μπορέσουν να καλυφθούν από τα 25 δις Ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διότι διαφορετικά θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για την κάλυψη των αναγκών τους όσον αφορά την ρευστότητα.

σχετικα αρθρα

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img