Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ που grosso modo είπε σε ασφαλισμένους του ταμείου να πάνε στη… Βουλγαρία, εφόσον το θεωρούν πατριωτικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως προς τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Δεν θέλω να πω πως ο άνθρωπος πάσχει από… Αντουανετισμό, όμως πώς αλλιώς να ερμηνευθεί μια τέτοια δήλωση; Και μπορεί ο ίδιος να διατείνεται πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν, ακούγοντάς τον όμως το απόγευμα της Τρίτης στον Real FM να σχολιάζει τις νέες εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να σε οδηγήσει στη…Βουλγαρία.
Αν δουλεύετε σε ιδιωτική επιχείρηση, αυτές τις ημέρες, κάντε ένα απλό πράγμα: αναλογιστείτε το ύψος φόρων και εισφορών που θα κληθεί να καταβάλλει ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι ή ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο οποίος πασχίζει να κρατήσει την επιχείρηση του ζωντανή και παράλληλα να ανταποκριθεί και στο σύνολο των υποχρεώσεών του προς το κράτος. Πλέον, μιλάμε για τον τετραγωνισμό του κύκλου. Είναι σαφές πως, όποιος μπορεί, θα ξεκινήσει να…κρύβει απ’ όπου μπορεί, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει, όχι να κάνει…ζωή τριφυλλή. Διότι, να δουλεύει 14-15 ώρες και να αποδίδεις στο κράτος 70-80% του εισοδήματός του, με συγχωρείτε, αλλά είναι ξεκάθαρο νταβατζιλίκι.
Το ελληνικό κράτος, ειδικά από την αρχή των Μνημονίων, και ιδιαίτερα αυτή η κυβέρνηση, έχουν μια μανία με την επιχειρηματικότητα: έχουν πρόθεση να την τιμωρούν ξανά και ξανά. Αδυνατούν να καταλάβουν πως το λίπος που όντως υπάρχει κοντεύει σχεδόν να…σωθεί και πως και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να έχουν διαθέσιμο κεφάλαιο, προκειμένου να κινείται ο κύκλος της οικονομίας. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση βλέπει όλους αυτούς ως πηγές φόρων, ως παχιές αγελάδες, τις οποίες μπορεί να στραγγίξει, προκειμένου να βγει ο μήνας. Είναι η αντίληψη που έχουν ιδιαίτερα αριστερών καταβολών κυβερνήσεις, ότι δηλαδή το κράτος επιβάλλεται, όχι απλά να ελέγχει τις επιχειρήσεις, αλλά να παρεμβαίνει και να προβαίνει σε κεφαλαιοποίηση των κερδών τους. Θεωρητικά, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες. Όταν όμως οι έχοντες θα πάψουν να είναι…τόσο έχοντες και θα ξεκινήσουν τις μειώσεις λειτουργικών δαπανών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και απολύσεις, ας έρθει το κράτος να πάρει τη νόμιμη μοίρα του. Δεν θα τη βρει!
Κάπως έτσι, ο κ. Τσακίρης που πέρασε ακρόαση από την επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, κομίζοντας ένα βιογραφικό των 11 γραμμών, καλεί όσους ασφαλισμένους δε μπορούν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους να πάνε στη Βουλγαρία. Tην ίδια ώρα, ο ΟΑΕΕ είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης -με έλλειμμα 650 εκατ. ευρώ το 2016-, ενώ σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι του οργανισμού αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές και ο διοικητής τους καλεί να επιδείξουν «ζωηράδα και ευρηματικότητα προς όφελος της ανάπτυξης, αντί να αναζητούν τρόπους εισφοροδιαφυγής». Την ίδια ώρα, ο ΟΑΕΕ, λόγω των ελλειμμάτων του, έβαλε χέρι στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, με πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 350 εκ. ευρώ.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο διοικητής κ. Τσακίρης παραμένει στη θέση του, το υπουργείο Εργασίας κάνει την πάπια και οι ασφαλισμένοι σκέφτονται να κλείσουν τα μπλοκάκια, για να μην πληρώνουν και τα έξοδα νοσηλείας από το έμφραγμα μετά την 1/1/2017 που θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Με αυτά τα δεδομένα, η λύση είναι μια: στη Βουλγαρία, αδερφές μου, στη Βουλγαρία!