Κοντά σε ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τη Νόσο Αλτσχάιμερ βρίσκονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Daegu Gyeongbuk της Νότιας Κορέας, μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της πρόληψης δεδομένης της απουσίας θεραπείας για την πάθηση, με την έγκαιρη διάγνωση να αποτελεί μοναδικό όπλο για την επιβράδυνσή της.
Μέχρι σήμερα, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται με τη χρήση ακριβού εξοπλισμού και επεμβατικές ή όχι ευχάριστες για τον ασθενή διαδικασίες. Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στο Scientific Reports όπου και δημοσιεύονται τα πρόσφατα ευρήματα, ένα τεστ βασισμένο στην πρόσφατη ανακάλυψή τους θα αποτελεί την οικονομική και γρήγορη λύση για τη διάγνωση.
Πρόκειται για μια απλή και εύκολη διαδικασία που περιλαμβάνει τη συλλογή και εξέταση δείγματος ρινικής βλέννας για την ύπαρξη συγκεκριμένων πρωτεϊνών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Cheil Moon, επικεφαλής της μελέτης, η αφορμή για την αξιοποίηση των ρινικών εκκριμάτων βλέννας δόθηκε το 2017, όταν με την ερευνητική του ομάδα διαπίστωσαν ότι η οσφρητική δυσλειτουργία που εμφάνισαν ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο ήταν αποτέλεσμα ολιγομερών συγκεντρώσεων διαλυτού β – αμυλοειδούς (Αβ) στο περιφερειακό οσφρητικό σύστημα. Σε επόμενο στάδιο, η ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν αυτές οι συγκεντρώσεις β – αμυλοειδούς θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στις ρινικές εκκρίσεις.
Τα δείγματα ρινικής βλέννας από 39 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και 21 άτομα από μια ομάδα ελέγχου αντίστοιχης ηλικίας, έδειξαν ότι τα επίπεδα δύο συγκεκριμένων ολιγομερών του β- αμυλοειδούς (οι συσσωματωμένες μορφές πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς που σχετίζονται με νόσο Αλτσχάιμερ) ήταν σταθερά υψηλότερα στην ομάδα των ασθενών. Επιπλέον, τα επίπεδα της «διαλυτής» μορφής αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για να διαχωρίσουν τα υγιή άτομα από τους ασθενείς με τη νόσο, αλλά και να προβλέψουν την έναρξη και εξέλιξη της πάθησης σε μια περίοδο τριών ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μολονότι περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης των ολιγομερών β – αμυλοειδούς στα ρινικά εκκρίματα και των γνωστικών διαταραχών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα υποσχόμενα. «Ελπίζουμε πως η νέα αυτή διαγνωστική τεχνική θα βοηθήσει στην απλούστερη και ταχύτερη ανίχνευση της νόσου και στη βελτίωση της έκβασης της νόσου, φέρνοντας έτσι την απαραίτητη ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν παγκοσμίως».
Source: ygeiamou.gr