Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μη μειώσει την παραγωγή του προκειμένου να στηρίξει τις τιμές αλλά να αφήσει την αγορά να αποφασίσει για αυτές. Το μεγάλο ερώτημα είναι, που θα μπορούσε να ισορροπήσει η αγορά. Παραθέτουμε μερικά γραφήματα τα οποία υποδηλώνουν ότι το πετρέλαιο βρίσκεται σε κομβικό μεν σημείο αλλά οι πιθανότητες να κινηθούμε χαμηλότερα παραμένουν υψηλές.
Τεχνικά, το πετρέλαιο δοκιμάζει τον ΚΜΟ 200 μηνών. Πρόκειται για ένα επίπεδο το οποίο έχει διασπαστεί μόνο μια φορά από το 2001. Η τελευταία φορά που διασπάστηκε ο ΚΜΟ 200 μηνών ήταν το Δεκέμβριο του 2008, λίγους μήνες μετά την έναρξη της κρίσης και ενώ μέχρι τότε σημείωνε απώλειες περίπου 70% από τα υψηλά του.
Επιπλέον, το πετρέλαιο διαπραγματεύεται 30% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών και στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου είχαμε ανάλογη συμπεριφορά.
Σημαντικές απώλειες καταγράφονται και σε τριμηνιαία βάση, αλλά και εδώ υπάρχει μια ένδειξη ότι ίσως τώρα να βρεθούμε στη φάση της απόλυτης υπερβολής.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε και τις νέες μετρήσεις από το επενδυτικό συναίσθημα αλλά και τις τοποθετήσεις των επενδυτών.
Οι συνέπειες της πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού
Η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου λειτουργεί ως μια έμμεση μείωση της φορολογίας, κάτι που αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αυτό αποτυπώνεται στις λιανικές πωλήσεις. Σύμφωνα με μελέτη της Credit Suisse, η Αμερική έχει όφελος $80 δισ. από τις τρέχουσες τιμές, τα οποία αναμένεται να οδηγηθούν στην κατανάλωση. Άρα οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ και το ΑΕΠ του επόμενου τριμήνου ετοιμάζουν εκπλήξεις.
Επιπλέον, ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών έρχεται στο προσκήνιο και αναμένεται να στηρίξει την άνοδο του S&P 500 ή έστω την αποτροπή μιας μεγάλης πτώσης. Visa, Mastercard, Wal-Mart, Nike είναι μόνο μερικές από τις εταιρίες που αναμένεται να ευνοηθούν σημαντικά από τον κύκλο αυτό.
Από την άλλη, όσον αφορά τις χώρες του ΟΠΕΚ, υπάρχει πλέον ένας πόλεμος μέχρις εσχάτων. Πλέον μόνο μερικές χώρες του Κόλπου μπορούν να ισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους αλλά ακόμα και αυτές δε βρίσκονται σε ευχάριστη θέση. Παρακάτω είναι οι τιμές του πετρελαίου που κάθε χώρα θέλει προκειμένου να βγει ο προϋπολογισμός της, χωρίς να καταφύγει στα συναλλαγματικά αποθεματικά ή σε δανεισμό.
Στον παρακάτω πίνακα είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποιες χώρες του ΟΠΕΚ διαθέτουν τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα και ποιες θα καταφύγουν σε νέο δανεισμό ή θα καταρρεύσουν μέσα από έντονες κοινωνικές αναταραχές.
Τέλος, τα δικά τους προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι αμερικανικές εταιρίες στον τομέα του shale oil.