Για πολλές δεκαετίες οι έλληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη περιορίζονταν σε ήσσονος σημασίας επαγγέλματα. Κοινώς: έκαναν δουλειές που δεν χρειάζονταν τρομερές δεξιότητες, οι μισθοί τους, δε, ήταν πενιχροί. Φαίνεται πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ζήτηση για υψηλού επιπέδου μετανάστες στη Νέα Υόρκη, είναι μια πραγματικότητα.
Ο μοναδικός ανασχετικός παράγοντας για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν το μεγάλο βήμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι ο υπάρχον μεταναστευτικός νόμος που δεν επιτρέπει την μακροχρόνια παραμονή μεταναστών εντός των ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Συνηγόρου του Πολίτη στο δήμο της Νέας Υόρκης, Λετίσιας Τζέημς που μιλώντας στο ομογενειακό μέσο New Greek TV, επισημαίνει: «Χρειαζόμαστε περισσότερους Έλληνες στη Νέα Υόρκη. Χρειαζόμαστε επιστήμονες, Μαθηματικούς και εκπαιδευτικούς που μπορούν να προσφέρουν με την εμπειρία και τον επαγγελματισμό τους για να αναπτυχθεί το πνευματικό υπόβαθρο της πόλης”, τόνισε η κ. Τζέημς, η οποία άφησε αιχμές για την στάση του Κογκρέσσου, το οποίο, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, έχει παγώσει τις διαδικασίες ψήφισης της Μεταρρύθμισης.
Η κ. Τζέημς βρέθηκε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ και δεν έκρυψε την εκτίμησή της για την ελληνική παροικία στη Νέα Υόρκη. Με αφορμή την εκδήλωση έριξε τα βέλη της προς το Κογκρέσο που δεν αλλάζει τον μεταναστευτικό νόμο, έτσι ώστε να έρθουν με μεγαλύτερη ευκολία επαγγελματίες και επιστήμονες στις ΗΠΑ.
«Η Μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό είναι αναγκαία και είναι λυπηρό που το Κογκρέσσο δεν προχωράει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση που περάσει η σχετική μεταρρύθμιση, θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν ευκολότερα μετανάστες από το εξωτερικό (σ.σ. με προϋποθέσεις που πληρούν η Ελλάδα και η Κύπρος), υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν την δυνατότητα να διδάσκουν την γλώσσα τους σε σχολεία κάποιες ώρες εβδομαδιαίως.
Πάντως, την δεδομένη χρονική στιγμή, η μετανάστευση για νόμιμη εργασία είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς τα πολυπόθητα “χαρτιά” δεν δίνονται με την ευκολία άλλων ετών, ενώ οι προϋποθέσεις για την “πρόσκληση” εργαζόμενου είναι σαφώς πιο αυστηρές σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες και Κύπριοι να καταφθάνουν με την πρόφαση της τουριστικής επίσκεψης (βίζα, Εστα) και να καταλήγουν να εργάζονται παράνομα, ζώντας υπό τον φόβο της απέλασης.
Η θέση της κ. Τζέημς αντικατοπτρίζει πλήρως την γραμμή του Δημάρχου Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο.