Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Αμερικανικά μηνύματα για τον αγωγό Turkish Stream

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και το δηλώνουν σε όλους του τόνους και με κάθε ευκαιρία.

Θεωρούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο και καλούν τους εταίρους και συμμάχους τους στην Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα, να κλείσουν τα αυτιά τους στις «ρωσικές σειρήνες» και να περιορίσουν την εξάρτηση τους από έναν και μόνο προμηθευτή αερίου.

Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση της αμερικανίδας υφυπουργού  Εξωτερικών Ρόμπιν Ντάμπιγκαν, σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα, η οποία χαρακτήρισε τον Turkish Stream ως ρωσικό «αντιπερισπασμό» στον Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου που σχεδιάζει η ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αμερικανός εκπρόσωπος για την ενέργεια στην Ευρασία, Άμος Χόκσταϊν, κατά τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Τουρκία, προειδοποίησε τη γειτονική χώρα να μην συνεργαστεί με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «παιχνίδι με υψηλό διακύβευμα.»

Στην Αθήνα η κ. Ντάμπιγκαν υπογράμμισε τη σημασία του Νοτίου Διαδρόμου καθώς φέρνει «μη ρωσικό αέριο»,  από την Κασπία, στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας. Για να υλοποιηθεί ο Νότιος Διάδρομος είπε η κ. Ντάμπιγκαν, θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια. Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση. Το δεύτερο είναι οι αντιπερισπασμοί από κάποια άλλα έργα υποδομής που απέχουν ακόμη πολλά χρόνια, ή δεν είναι εφικτά και εντούτοις αποσπούν την προσοχή. «Θα έβαζα σε αυτήν την κατηγορία των αντιπερισπασμών τον αγωγό Turkish Stream, που είναι ένα έργο που δε φέρνει νέο αέριο, αλλά παλιό αέριο από διαφορετικό δρόμο».

Ο κ. Χόκσταϊν δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη απελπισμένα είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Σήμερα έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από έναν προμηθευτή. Δεν έχει σημασία ποιος είναι αυτός. Δεν είναι ποτέ καλό για την ασφάλεια των κρατών να στηρίζονται υπερβολικά σε έναν προμηθευτή, ιδίως όταν εκείνος έχει την τάση να χρησιμοποιεί τις εξαγωγές ως πολιτικό όπλο».

Σύμφωνα με τον κ. Χόκσταϊν, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στον αγωγό South Stream και στον αντικαταστάτη του, Turkish Stream, τον οποίο επιλέγει τελικά η Μόσχα για να μεταφέρει αέριο προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Turkish Stream ως μη βιώσιμο, με ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα και στόχευση.

«Αυτό που θα έκανε ο South Stream είναι να πάρει το ίδιο αέριο από τα ίδια ρωσικά κοιτάσματα που προμηθεύει στους Ευρωπαίους και να το μεταφέρει μέσω μιας άλλης διαδρομής. Όταν έγινε αντιληπτό ότι ο South Stream δεν θα λειτουργούσε, ανακοινώθηκε ο Turkish Stream. Όμως, ο Turkish Stream είναι επί της ουσίας το ίδιο σχέδιο, χρηματοδοτείται από μια χώρα και προωθείται από τον πρόεδρό της και όχι από κάποια διοίκηση εταιρείας», δήλωσε ο Χόκσταϊν.

Ο αμερικανός απεσταλμένος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει την τελική της απόφαση για το αν θα υποστηρίξει το έργο του Turkish Stream και τόνισε: «Δεν έχω ακούσει να έχει λάβει κάποια απόφαση η Τουρκία. Νομίζω ότι συζητούμε αυτά τα θέματα. Τελικά είναι μια τουρκική απόφαση, όχι αμερικανική και πιστεύω ότι έχουμε κοινούς στόχους. Πρέπει να σιγουρέψουμε ότι πιστεύουμε στις ίδιες τακτικές για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Είναι ένα παιχνίδι με υψηλό διακύβευμα και πρέπει να έχουμε την ίδια νοοτροπία».

Το μήνυμα των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο και έχει αποδέκτες τόσο την Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.

σχετικα αρθρα

133 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img