Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Αμερικανικές κυρώσεις στον Ρώσο υφυπουργό Ενέργειας και σε ρωσικές επιχειρήσεις

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες αφορούν 21 φυσικά πρόσωπα και 21 ρωσικές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Μεταξύ των φυσικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται οι νέες κυρώσεις είναι ο ρώσος υφυπουργός Ενέργειας Αντρέι Τσερέζοφ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Technopromexport και στελέχη του υπουργείου Ενέργειας όπως και 12 θυγατρικές εταιρείες της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Surgutneftegaz – η οποία έχει ήδη υποστεί ποινές από το 2014.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλλει κυρώσεις στις μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες περιόριζαν την πρόσβαση τους στις κεφαλαιαγορές ενώ έθεταν περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων τους.

Οι κυρώσεις αφορούσαν πέντε ρωσικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα και συγκριμένα τις εταιρείες Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil Surgutneftegaz.

Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και η εταιρεία «Silovie Mashini». Εναντίον της όπως και εναντίον της Technopromexport, είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη η γερμανική εταιρεία Siemens επειδή, είχαν στείλει στην Κριμαία τουρμπίνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που υποτίθεται ότι είχαν αποκτήσει για δική τους χρήση.

Οι νέες κυρώσεις συνιστούν στην ουσία επέκταση των κυρώσεων τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν κατά της Ρωσίας από το 2014, όταν προσαρτήθηκε η Κριμαία και άρχισαν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία.

Πέρυσι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε νόμο που δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Ρωσία.

Η Μόσχα προγραμματίζει «κάποιες απαντήσεις» οι οποίες θα απαλλάξουν την Ρωσία «από αυτή την πανούκλα», δήλωσε ο αντιπροεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, σχολιάζοντας τις νέες κυρώσεις.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ, ο οποίος εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας, χαρακτήρισε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ως «άνευ προηγουμένου πιέσεις», εκτιμώντας ωστόσο ότι η Ρωσία τις αντιμετωπίζει χάρη στον ισχυρό πρόεδρο που έχει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων