Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Αμερικανική ανησυχία για τους Σύρους πρόσφυγες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται πως θεωρούν την προσφυγική κρίση στη Συρία ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον μετά από συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι ανησυχεί πως η συριακή κυβέρνηση δημιουργεί εμπόδια ως προς την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την προσφυγική κρίση ως μια παγκόσμια κρίση. Ο αντίκτυπός της έγινε αισθητός, πρώτα στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία, και εν τέλει έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο βάρος στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων και πλέον χρόνων του πολέμου», δήλωσε ο Κέρι.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι εικαζόμενες παραβιάσεις της διακοπής των εχθροπραξιών θα ερευνηθούν αλλά πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορούν αυτές να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη ειρήνη.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι μέχρι και 1.000 αντάρτες της Συρίας υποσχέθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία, έπειτα από μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Darra.

Εντούτοις, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για συνέχιση των εχθροπραξιών.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δεν περιλαμβάνει τζιχαντικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Nusra Front. Η Ρωσία από την πλευρά της, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση της Συρίας με τις αεροπορικές της δυνάμεις, έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς ενάντια σε αυτές τις ομάδες.

Εν τω μεταξύ, τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με τη μορφή μη διατροφικών ειδών, όπως κουβέρτες, έχουν εισέλθει στη Mouadamiya, ένα προάστιο της Δαμασκού υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Πηγές: Euronews, Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων