Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης
Ιδιαιτέρως σημαντική και διεξοδική υπήρξε η συζήτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α. Bill Clinton, στο πλαίσιο της δημόσιας εκδηλώσεως του Ιδρύματος Clinton, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
Όπως είναι γνωστό, οι πρώην Πρόεδροι των Η.Π.Α., συνηθίζεται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις είτε διεθνούς χαρακτήρος είτε και δια λογαριασμό της κυβερνήσεως των Η.Π.Α., ιδίως σε περιπτώσεις που η άμεση και ευθεία ανάμιξή της είναι δύσκολη ή μη προβλεπόμενη.
Μια τέτοια πρωτοβουλία υπέρ της Ελλάδος και με την -πλέον της προφανούς- ευλογία της Κυβερνήσεως Obama, ανέλαβε ο πάντοτε δραστήριος Bill Clinton και έφερε σε επαφή τον Έλληνα Πρωθυπουργό με σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής αλλά και της διεθνούς οικονομίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εντυπωσίασε με την αμεσότητα και την ενάργεια των απαντήσεών του. Όπως σχολίασαν εκπρόσωποι του διεθνούς τύπου, το νέο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι μια πραγματική αποκάλυψη! Πρώτη φορά, όπως δήλωσαν, ακούσαμε Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλάει με τόση σαφήνεια και γνώση των πραγματικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Πολύ περισσότερο εντυπωσίασε η γνώση που απέδειξε ότι διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας γύρω από τους business όρους της αγγλικής. Επανειλημμένως παρενέβη και διόρθωσε τους μεταφραστές ώστε το ακροατήριό του να έχει ορθή και σαφή εικόνα όσων ήθελε να πει! Άγνωστο πως, αλλά φαίνεται ότι όροι όπως private equity, venture capitals, distress management, distress funds, due diligence, capitalization, investment banking, corporate finance, corporate bonds, financial engineering, valuation, non-resident, capital markets, goodwill και όχι μόνο του είναι γνωστοί, αλλά γνωρίζει και την ακριβή τους χρήση!!!
Οι εκπλήξεις άρχισαν με την εισαγωγική τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, μετά την αρχική ερώτηση του Bill Clinton, όταν αποκάλυψε ότι όλο το προηγούμενο 7μηνο έπαιζε ένα διπλό blame-game (χρησιμοποιώ την δική του φράση) εις βάρος τόσο των σκληροπυρηνικών γερμανικών κύκλων όσο -και κυρίως- εις βάρος των σκληροπυρηνικών νεοσταλινικών του κόμματός του, με σκοπό να τους οδηγήσει σε αδιέξοδο και ταυτοχρόνως να τους εκθέσει στον Ελληνικό λαό ώστε να απαλλαγεί από τα εμπόδια που του έθεταν. Μάλιστα, δεν δίστασε να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε τον πλέον ριζοσπαστικό Έλληνα πολιτικό.
Μετά από αυτή την αποκαλυπτική εισαγωγή -που θα άφηνε άφωνο ένα ελληνικό ακροατήριο, αλλά όχι τους πραγματιστές Αμερικανούς- ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ερωτήσεις του Bill Clinton ή και ανοίγοντας θέματα που τον ενδιέφεραν, αποκάλυψε ένα ολόκληρο σχέδιο επανεκκινήσεως της ελληνικής οικονομίας και ταχείας ανάπτυξής της.
Κατ’ αρχήν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς κεφαλαιούχους για την αποφασιστικότητα της νέας Ελληνικής Κυβερνήσεως να προχωρήσει σε δραματική μείωση του κράτους, όχι μόνο μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες όπως δήλωσε θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους(!!!), αλλά και μέσω ευρείας συνταγματικής αλλαγής, η οποία θα μετατρέψει το σύνολο του ελληνικού νομικού συστήματος επί τη βάσει της αγγλοσαξωνικής αρχής «τα πάντα επιτρέπονται πλην όσων ρητώς απαγορεύονται». Δήλωσε μάλιστα θαυμαστής του συντάγματος των Η.Π.Α., το οποίο έχει μόνο 18 άρθρα και περίπου 25 προσθήκες και εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκτήσει και η Ελλάδα ένα ανάλογο καταστατικό χάρτη!
Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία δήλωσε πως ένα εντελώς νέο και λιτό φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα, που εξαλείφει την φοροδιαφυγή και διατηρεί χαμηλά τους φορολογικούς συντελεστές, είναι έτοιμο να υποβληθεί στη νέα Βουλή μαζί με μια ριζοσπαστική ρύθμιση «φορολογικής σεισάχθειας», η οποία θα κλείσει οριστικώς το σύνολο των συσσωρευμένων φορολογικών εκκρεμοτήτων και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο μειώσεως του δημοσίου χρέους, στην αποπληρωμή του οποίου θα πάει το σύνολο των εσόδων από αυτήν. Και, επειδή το νέο σύστημα θα προβλέπει μηδενική φορολογία για τα ακίνητα, κάλεσε τους μεγάλους developers ακινήτων των Η.Π.Α. να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά, η οποία θα αναπτυχθεί και πάλι με υψηλούς ρυθμούς. Μάλιστα, δήλωσε ότι σκοπεύει έργα όπως του Ελληνικού να τα αξιοποιήσει για την αποσυμφόρηση των πυκνοκατοικημένων και υποβαθμισμένων περιοχών του Δήμου Αθηναίων και κάλεσε τους Αμερικανούς κεφαλαιούχους να χρηματοδοτήσουν το 20ετές πρόγραμμα «Αθήνα – Κλεινόν Άστυ», το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει κυριολεκτικώς μια νέα κλασσική Αθήνα!
Απαντώντας στην ερώτηση του -εμφανώς εντυπωσιασμένου και ξαφνιασμένου- Bill Clinton, πως σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε όλα αυτά να καταστούν εφικτά, ο Αλέξης Τσίπρας, με χαρακτηριστική άνεση ανθρώπου που έχει προσωπική γνώση της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών και της πραγματικής οικονομίας, αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο αναδρομολογήσεως των ευρωπαϊκών πόρων (Ε.Σ.Π.Α., Ε.I.B./Ε.Ι.F.) και χρήσεως των αμνηστευμένων ελληνικών κεφαλαίων του εξωτερικού, με σκοπό τη δημιουργία ενός παραλλήλου χρηματοπιστωτικού συστήματος επενδυτικών τραπεζών και funds, το οποίο θα ανατάξει την ελληνική παραγωγή και θα δώσει το φιλί της ζωής στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, απαλλάσσοντας το από τα κόκκινα δάνεια! Με χαρακτηριστικό τρόπο δήλωσε «Λεφτά Υπάρχουν, Μυαλά χρειαζόμαστε!»
Προς ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη των παρισταμένων τους ανέλυσε τα σχέδια του για χρηματοδότηση της επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Αφρικής ώστε αφ’ ενός ο παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμός τους να εξαχθεί και να αξιοποιηθεί στις χώρες αυτές που τα περιθώρια κέρδους είναι ακόμη πολύ μεγάλα ενώ για τα ελληνικά εργοστάσια να εισαχθεί τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός από τις δυτικές χώρες! Εξήγησε, μάλιστα, στους παρισταμένους ότι οι καλή φήμη των Ελλήνων στην περιοχή μπορεί να γίνει το όχημα για την διείσδυση των δυτικών κεφαλαίων ώστε να αντισταθμισθεί η έντονη επιθετική παρουσία άλλων οικονομικών δυνάμεων, προφανώς εννοώντας την Κίνα.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικώς με την άποψη των Ευρωπαίων εταίρων για τα ριζοσπαστικά του σχέδια, τα οποία ενδεχομένως να μην συνάδουν με τις προβλέψεις του μνημονίου, δήλωσε αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη για να τους πείσει και ενώ περιμένει την ευρεία υποστήριξη της κυβερνήσεως των Η.Π.Α., οι οποία, όπως χαρακτηριστικώς δήλωσε, στάθηκε δίπλα στη χώρα μας όλο το δύσκολο χρονικό διάστημα των τελευταίων ετών!
Η συζήτηση τελείωσε με τους εμφανώς εντυπωσιασμένους Αμερικανούς κεφαλαιούχους να αναζητούν τετ-α-τετ συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να προτείνουν στον οικοδεσπότη Bill Clinton να διοργανώσει, το συντομότερο, μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα ώστε να διερευνηθούν επί τόπου όλες οι δυνατότητες επενδύσεων. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι, σε συζήτηση με τον πρύτανη του Μ.Ι.Τ. ο Αλέξης Τσίπρας τον παρότρυνε να αναλάβει την δημιουργία ενός πανεπιστημίου στην Κρήτη ή σε όποιο άλλο ελληνικό νησί προτιμά, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από την Μέση Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια. Το ίδρυμα αυτό, όπως έγινε γνωστό, θα είναι αγγλόφωνο, θα έχει φορολογικό καθεστώς non-resident ενώ ως «ξένη αποστολή» θα λειτουργεί με βάση τους νόμους της Πολιτείας της Μασαχουσέτης ώστε να πληρεί όλα τα πρότυπα του φημισμένου αμερικανικού ιδρύματος!
Επίσης, σε άλλη συζήτηση με εκπρόσωπο αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού, εξετάσθηκε η δυνατότητα ιδρύσεως στη χώρα μας ενός υπερσύγχρονου νοσοκομειακού κέντρου λεπτών επεμβάσεων και recreation, το οποίο επίσης θα λειτουργεί σε φορολογικό καθεστώς non-resident και ως «ξένη αποστολή» με σκοπό να προσελκύσει υψηλού εισοδηματικού επιπέδου πελατεία από ολόκληρο τον κόσμο!
Ο Αλέξης τινάχτηκε κάθιδρος κραυγάζοντας «Πίσω φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»! Η Μπέτυ ξύπνησε και τον πήρε αγκαλιά λέγοντάς του: Ηρέμησε, το Σαββατοκύριακο θα πάμε στου Αλέκου, στην Αίγινα, θα είναι και ο Γιάνης, η καλή παρέα θα σε ηρεμήσει και δεν θα έχεις άλλους τέτοιους εφιάλτες… Το πολύ-πολύ, φωνάζουμε και τον Πάνο να τους κάνετε καζούρα για τον καμένο ξάδερφό του!