Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκλιμακώνουν την ένταση με τη Β. Κορέα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο υποχώρησαν ελαφρά τη Δευτέρα, καθώς ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Πιονγκγιάνγκ πρέπει να γίνει ειρηνικά και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκλιμάκωσαν την ένταση, απομακρύνοντας προς το παρόν τον κίνδυνο ενός επικείμενου πολέμου με τη Βόρεια Κορέα.

Η ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου της να πλήξει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες με χρήση μιας σειράς πυρηνικών όπλων έχει σηματοδοτήσει την αύξηση των εντάσεων τους τελευταίους μήνες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι ο αμερικανικός στρατός παρέμενε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα ενεργούσε απερίσκεπτα, έπειτα και από τις απειλές της περασμένης εβδομάδας περί εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων κοντά στο έδαφος του Γκουάμ στον Ειρηνικό.

“Δεν πρέπει να υπάρξει άλλος πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο δρόμος από εδώ και πέρα, η κατάσταση με τα πυρηνικά στη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, σε τακτική σύσκεψη με ανώτερους συμβούλους.

“Είμαι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν στην τρέχουσα κατάσταση με ηρεμία και υπευθυνότητα εναρμονιζόμενες με τις θέσεις μας”, πρόσθεσε ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης ενώπιον των συμβούλων του και στελεχών της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενώ υποστήριζαν τη σκληρή ρητορική του Trump, ορισμένοι εξ’ αυτών όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster,  περιόρισαν τον κίνδυνο να κλικακώσει η ρητορική αυτή την ένταση με τη Βόρειο Κορέα.

“Νομίζω ότι δεν είμαστε πιο κοντά στον πόλεμο από ό, τι πριν από μια εβδομάδα, αλλά είμαστε πιο κοντά στον πόλεμο από ό, τι πριν από μια δεκαετία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο McMaster στο πρακτορείο ABC.

Ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, είναι σε θέση να διεξάγει άλλη μία πυραυλική δοκιμή, αλλά η παραδοχή ότι βρίσκεται στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου υπερεκτιμά τον κίνδυνο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

“Δεν έχω στα χέρια μου καμία πληροφορία που να δείχνει ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα”, υπογράμμισε ο Pompeo.

Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε τις απειλές της τη Δευτέρα, με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA να ισχυρίζεται ότι “ο πόλεμος δεν μπορεί να αποκλειστεί από καμία πλευρά, καθώς οποιοδήποτε τυχαίο περιστατικό, ακόμα και ακούσιο, μπορεί να αποβεί μοιραίο”.

“Οποιοσδήποτε δεύτερος κορεατικός πόλεμος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να εξαπλωθεί σε πυρηνικό πόλεμο”, κατέληξε η προπαγανδιστική ανακοίνωση του κρατικού φορέα ενημέρωσης της Β. Κορέας.

Πηγές: Reuters, ABC, AFP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων