Η Γη εισέρχεται στην έκτη φάση μαζικής εξαφάνισης, η οποία μπορεί να απειλήσει και την ύπαρξη της ανθρωπότητας, προειδοποιεί μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι η έρευνά τους δείχνει «χωρίς σημαντικές αμφιβολίες», πως μπαίνουμε στην έκτη μεγάλη μαζική εξαφάνιση ειδών στην Γη. Σύμφωνα με την έρευνα, τα είδη εξαφανίζονται με ρυθμό 100 φορές γρηγορότερο απ’ ό,τι θα αναμενόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «συντηρητική εκτίμηση».
Μια τέτοια καταστροφική απώλεια ειδών ζώων παρουσιάζει μια πραγματική απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη, τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς οι «υπηρεσίες» που προσφέρουν κρίσιμα οικοσυστήματα, όπως η επικονίαση των καλλιεργειών από τα έντομα και ο καθαρισμός του νερού στους υγροτόπους, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.
Με το σημερινό ρυθμό απώλειας ειδών, οι άνθρωποι θα χάσουν πολλά οφέλη της βιοποικιλότητας μέσα σε τρεις γενεές, σύμφωνα με τον καθηγητή Πληθυσμιακών Μελετών στον τομέα της Βιολογίας, Paul Ehrlich και ανώτερο συνεργάτη στο ινστιτούτο για το Περιβάλλον Stanford Woods, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Πριονίζουμε τα άκρα στα οποία καθόμαστε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline.
Η μελέτη προειδοποιεί, ότι το παράθυρο για τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών κλείνει γρήγορα. «Η έρευνα δείχνει, χωρίς σημαντική αμφιβολία, ότι εισερχόμαστε στην έκτη μεγάλη μαζική εξαφάνιση ειδών» είπε ο καθηγητής.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances και δείχνουν, ότι ακόμη και με εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις, τα είδη συνεχίζουν σήμερα να εξαφανίζονται με περίπου 100 φορές πιο γρήγορο από το κανονικό ρυθμό μεταξύ των μαζικών εξαφανίσεων.
Οι πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών στην ιστορία
Πέντε φορές, η συντριπτική πλειοψηφία της ζωής στον πλανήτη εξαφανίστηκε -μαζικές εξαφανίσεις- εξαιτίας γεγονότων που συχνά συνδέονται με συγκρούσεις με γιγαντιαίους μετεωρίτες, σημειώνει το δημοσίευμα.
1. End-Ordovician
Η πρώτη από τις πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών, που συντελέστηκε πριν από 440 εκατομμύρια χρόνια, ήταν μάλλον η δεύτερη πιο σοβαρή που έχει συντελεστεί ποτέ. Σχεδόν όλα τα είδη ζούσαν εκείνη την εποχή στις θάλασσες και εξαφανίστηκε περίπου το 85% αυτών.
2. Late Devonian
Πριν από περίπου 375-359 εκατ. χρόνια σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές προκάλεσαν μια μακροχρόνια εξάλειψη ειδών, που αφάνισε μεγάλες ομάδες ιχθύων και σταμάτησε την ανάπτυξη νέων κοραλλιογενών υφάλων για τα επόμενα 100 εκατ. χρόνια.
3. End-Permian (Great Dying)
Το μεγαλύτερο γεγονός εξαφάνισης ειδών και αυτό που επηρέασε την οικολογία της Γης στο μεγαλύτερο βαθμό συντελέστηκε πριν από 252 εκατ. χρόνια. Εξαφανίστηκε για πάντα σχεδόν το 97% των ειδών.
4. End-Triassic
Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν στις αρχές της Τριασικής (ή Τριαδικής) Περιόδου, όμως τα μεγάλα αμφίβια και ερπετά αποτελούσαν τα κυρίαρχα ζώα της γης. Η απότομη μαζική εξαφάνιση που συντελέστηκε πριν από 201 εκατ. χρόνια άλλαξε τα πάντα.
5. End-Cretaceous
Ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και ευθύνεται για το τέλος της «βασιλείας» των δεινοσαύρων.