Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων του Κεντάκι και του Μίσιγκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων δημιούργησαν ένα πρόγραμμα Τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την ερμηνεία ενός μισοκαμένου παπύρου πού βρέθηκε στην λεγόμενη “Βίλα των παπύρων” του Ηρακλείου, όχι πολύ μακριά από την κατεστραμμένη Πομπία.
Το έτος 79 μ.Χ. η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος κατέστρεψε την νότια ιταλική πόλη Πομπία. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1748 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα αποκάλυψαν μία ολόκληρη πόλη (το 20 με 23% της αρχαίας πόλης ακόμη δεν έχει ανασκαφεί). Από το 1804 ο μισοκατεστραμμένος πάπυρος βρίσκεται στο Παρίσι. Στις αρχές του ΧΧ αιώνα έγινε μία προσπάθεια να ξετυλιχθεί ο πάπυρος. Η ενέργεια αυτή, δυστυχώς, κατέστρεψε περισσότερο το δυσδιάκριτο κείμενο.
Οι μελετητές λένε ότι σήμερα μπορούμε να διαβάσουμε μόνο μικρά αποσπάσματα από το κείμενο αφιερωμένο στην ιστορική περίοδο μετά την εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου.
Το πρόγραμμα Τεχνητής νοημοσύνης πού χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί επιστήμονες και είναι βασισμένο στη ψηφιακή τομογραφία, εντοπίζει όχι ορατά στο ανθρώπινο μάτι ίχνη μελάνης. Οι χιλιάδες αποτυπώσεις με την βοήθεια των ακτίνων Χ επιτρέπουν την δημιουργία 3D εικόνων, πολύ χρήσιμων για την περαιτέρω μελέτη του πάπυρου.
Ο καθηγητής Richard Yanko από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είπε ότι η δουλειά της ομάδας ερευνητών βήμα-βήμα κάνει το κείμενο του παπύρου όλο και πιο ευανάγνωστο. Ωστόσο, ο πάπυρος έχει ακόμα πολλά αινίγματα, ένα από αυτά είναι το όνομα του συγγραφέα.