Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,
Έλαβε και επισήμως τέλος η 13 χρόνων επιχειρησιακή δραστηριότητα ΗΠΑ και Βρετανίας στο Αφγανιστάν με τους αμερικανούς να παραδίδουν τη βάση Camp Leatherneck, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα και τους βρετανούς να αποχωρούν από το γειτονικό Camp Bastion.
Οι τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανών και βρετανικών δυνάμεων ολοκληρώθηκαν με το πέρας της εβδομάδας, τρεις μήνες νωρίτερα από τη λήξη των δραστηριοτήτων της διεθνούς συμμαχίας ISAF στο Αφγανιστάν αναφέρει ο σκάι.
Οι δύο βάσεις παραδόθηκαν στις Αφγανικές αρχές μετά από σειρά επιχειρήσεων που στοίχησαν 2.349 νεκρούς για τις ΗΠΑ και 453 για τη Βρετανία και σηματοδότησαν τον πιο μακροχρόνιο πρόσφατο πόλεμο των ΗΠΑ.
Θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν 9.800 αμερικανοί και 2.700 περίπου ξένοι στρατιώτες για να ενισχύσουν τις αφγανικές δυνάμεις και να βοηθήσουν την εκπαίδευσή τους.
Στις ΗΠΑ τα κινήματα που πίεζαν την κυβέρνηση για τη λήξη του πολέμου ανησυχούν για το πότε θα φύγουν από εκεί και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες. Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης countdowntodrawdown αναφέρεται ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επίσημη ημερομηνία λήξης του πολέμου από πλευράς κυβέρνησης ΗΠΑ, ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε πουθενά κάποιο χρονικό ορίζοντα για την οριστική λήξη της συμμετοχής του αμερικάνικου στρατού στις αφγανικές δυνάμεις. Παράλληλα καταγγέλουν αναφορές του Πενταγώνου που προτείνουν 6.000 έως 20.000 στρατιώτες να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι τουλάχιστον το 2024.
Η δημιουργία προτεκτοράτων ήταν και είναι πάντα ακριβή. Κοστίζει σε ζωές, χρήμα αλλά και σε ελευθερίες των ντόπιων. Το Αφγανιστάν ήταν άλλη μια περίπτωση στην Αμερικάνικη ιστορία που στοίχησε στις ΗΠΑ πολύ περισσότερο από όσο υπολόγιζαν αλλά ίσως και περισσότερο από όσο άξιζε. Οι ΗΠΑ, το κράτος με τη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο πλέον σήμερα δεν είναι η ιμπεριαλιστική δύναμη που ήταν κάποτε. Όταν μας φαινόταν πολύ φυσιολογικό να αποκαλούμε τον πρόεδρό της πλανητάρχη, χωρίς να μας περνάει από το μυαλό ότι κάτι πρέπει να έχει πάει πολύ στραβά.