Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο κυβερνήτης του αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, μιλώντας σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στην Αυστραλία την Πέμπτη, απάντησε σε ερώτηση για το αν θα ήταν διατεθειμένος να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα εναντίον της Κίνας, σε περίπτωση που έδινε τέτοια διαταγή ο πρόεδρος Donald Trump.
Ο εκπρόσωπος του στόλου δήλωσε αργότερα ότι η ερώτηση τέθηκε ως «εξωφρενικά υποθετική».
Ο ναύαρχος Scott Swift μιλούσε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, όταν ερωτήθηκε αν θα ήταν διατεθειμένος να ξεκινήσει πυρηνική επίθεση στην Κίνα, με διαταγή Trump.
«Η απάντηση θα ήταν ναι», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Swift ανέφερε ότι όλα τα μέλη του αμερικανικού στρατού έχουν ορκιστεί να υπακούν τόσο τους αξιωματικούς όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως επικεφαλής προάσπισης του συντάγματος.
«Αυτό είναι βασικό στοιχείο της αμερικανικής δημοκρατίας», συμπλήρωνε ο ναύαρχος στην τοποθέτησή του.
«Κάθε φορά που διαθέτεις έναν στρατό που απομακρύνεται από την αφοσίωση και την υποταγή στον πολιτικό έλεγχο, τότε πραγματικά υπάρχουν σημαντικά προβλήματα».
Η απάντηση του Swift ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αρχή του πολιτικού ελέγχου επί του στρατού που διέπει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Ειλικρινά, η υπόθεση της ερώτησης ήταν γελοία», είπε ο εκπρόσωπος του στόλου του Ειρηνικού, Charlie Brown. «Θεωρήθηκε ως μια εξωφρενική υποθετική ερώτηση, αλλά ο ναύαρχος απλά το έλαβε ως ευκαιρία να αναφερθεί στον πολιτικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και την τήρηση αυτής της αρχής».
Μιλώντας στο Πεκίνο την Παρασκευή, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υπονόμευσε επίσης από την πλευρά του αυτή την υποθετική ερώτηση.
«Πολλοί άνθρωποι έδωσαν προσοχή σε αυτό, αλλά ο εκπρόσωπος του στόλου του Ειρηνικού έχει επισημάνει τη γελοιότητα της ερώτησης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Lu Kang στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διατηρούν σε γενικές γραμμές μια φιλική σχέση, με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, αν και με συχνά εμπόδια στον τομέα του εμπορίου, της απασχόλησης, των συναλλαγών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Θιβέτ, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη Βόρεια Κορέα.
Ο ίδιος ο Trump διατηρεί υψηλές προσδοκίες για μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα προκειμένου η τελευταία να ασκήσει επιρροή στη Βόρεια Κορέα, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στη Florida τον Απρίλιο όπου και παρουσίασαν τις κοινές τους γραμμές.
Πηγές: Reuters, Afp