Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ – Έτοιμη για νέες παρεμβάσεις τον Δεκέμβρη

Αμετάβλητη διατήρησε την νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα Πέμπτη στέλνοντας όμως το σαφές μήνυμα ότι οι επόμενες οικονομικές της εκτιμήσεις τον Δεκέμβριο θα επιφέρουν «ενδελεχή επανεκτίμηση» της τρέχουσας πολιτικής της.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα, τότε, «θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής της πανδημίας Covid-19, τις προοπτικές για διάθεση εμβολίων και τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», με τους αναλυτές να την «μεταφράζουν» ως μια σπάνια ανοιχτή απαραδοχή ότι η τρέχουσα η δυναμική του ευρώ εξελίσσεται σε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει το Market Watch πλησιάζει η στιγμή για την ΕΚΤ που θα πρέπει να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική της, για να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του δεύτερου κύματος Covid-19.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητο στο -0,5%. Η τράπεζα έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 617 δισ. ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το ανώτατο όριο του οποίου παραμένει, προς το παρόν, στα 1,350 δισ. ευρώ.

Από την πορεία των μέχρι τώρα αγορών συνάγεται ότι η ΕΚΤ δεν πιέστηκε για να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που πλέον αναμένεται να συμβεί τον Δεκέμβριο.

Το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη αποτελεί μια διαρκή πρόκληση της ΕΚΤ και την έχει αποτρέψει από το να επιτύχει τον μοναδικό επίσημο στόχο της (για διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδο κοντά αλλά κάτω του 2%). Ο πληθωρισμός όχι μόνο απέχει από αυτόν τον στόχο αλλά είναι αρνητικός πλέον στη νομισματική ένωση και τα στοιχεία για τον Οκτώβριο που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα επιβεβαιώσουν την ανησυχητική του πορεία .

Αναμένεται η συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων