Μέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου φαίνεται αποτελούν οι οπές που εντοπίστηκαν στους διαφραγματικούς τοίχους που χωρίζουν τους θαλάμους του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, όπως εκτιμά, με νέα του ανάλυση, το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, μέσω της Γενικής Γραμματέως, Λίνας Μενδώνη, έχει τη γενική εποπτεία στην εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Τον ίδιο ρόλο φαίνεται να παίζει και η άμμος που καλύπτει τους θαλάμους ως το μέγιστο ύψος της θόλου.
Η συγκεκριμένη παρατήρηση ωθεί σε πρακτική κτισμάτων που συναντάμε, σύμφωνα με αρχαιολόγους, μόνο στην Αίγυπτο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η συγκεκριμένη θεωρία περιπλέκει ακόμα περισσότερο το μυστήριο της Αμφίπολης.
Η πρακτική αυτή λέει πως οι αρχαίοι, οι οποίοι δημιούργησαν το ταφικό μνημείο, γέμισαν τους θαλάμους με άμμο, αμέσως μετά την ταφή του νεκρού ή των νεκρών για να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενη τυμβωρυχεία.
«Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελεί την απόλυτη εξαίρεση», σημειώνουν αρχαιολόγοι με μεγάλη ανασκαφική εμπειρία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Έχουμε ανασκάψει εκατοντάδες τάφους στη Μακεδονία και αλλού και παρόμοια πρακτική δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά. Δεν υπάρχει προηγούμενο ασύλητος τάφος να έχει καλυφθεί με χώματα», προσθέτουν.
Στην παγκόσμια βιβλιογραφία, η ταφική αυτή πρακτική συναντάται μόνο στην περίπτωση της Αιγύπτου.
«Στην Ελλάδα μπορεί να είναι κάτι που το συναντάμε για πρώτη φορά. Ωστόσο οι Αιγύπτιοι αρχιτέκτονες προστάτευαν με αυτόν τον τρόπο σημαντικούς νεκρούς από επίδοξους τυμβωρύχους», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις αρχιτεκτονικές πρακτικές των εν Ελλάδι ευρημάτων.
Η σφράγιση του τάφου δείχνει Δεινοκράτη ως αρχιτέκτονα του τάφου
Η συγκεκριμένη θεωρία αυτή ενισχύει την πιθανότητα αρχιτέκτονας του μνημείου να ήταν ο Δεινοκράτης, επιστήθιος φίλος και συνοδοιπόρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του, ο οποίος γνώριζε καλά τις πρακτικές και τις τεχνικές των Αιγυπτίων στην ταφική αρχιτεκτονική.
Στην αρχιτεκτονική των Αιγυπτίων παραπέμπουν, βέβαια και οι Σφίγγες.
Τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προσφέρουν μια ακόμα ψηφίδα στο μυστηριώδες παζλ της Αμφίπολης καθώς όλοι κάνουν λόγο για ένα «ξεχωριστό, ιδιάζουσας τεχνοτροπίας μνημείο».