Έργα υποδομών κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ απαιτούνται για την ανάπτυξη της περιοχής της Αμφίπολης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων να καταστεί πόλος πολιτισμού και τουρισμού, σύμφωνα με την προμελέτη που έχει εκπονήσει ο δήμος Αμφίπολης και βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης.
Περιλαμβάνει τις απαραίτητες ελάχιστες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία κόμβου της Εγνατίας οδού, η κατασκευή λιμανιού και μαρίνας, η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, το ενδοδημοτικό οδικό δίκτυο κ.ά. και το μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα προσωπικά ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος.
Τα παγκόσμιας εμβέλειας εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα δημιουργούν νέα δεδομένα για τον μικρότερο δήμο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει μπει στο στόχαστρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Όλοι αναγνωρίζουν τις προοπτικές που δημιουργούνται από τα ευρήματα και μιλούν για συνολικούς σχεδιασμούς, ώστε να μην υπάρχει μια άναρχη ανάπτυξη δομημένη σε ένα στρεβλό μοντέλο της “καντίνας” και των “ενοικιαζόμενων δωματίων”.
Δημόσιες υποδομές
Μιλώντας στην κυριακάτικη “Μακεδονία”, ο κ. Μελίτος εξηγεί πως ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει και τις χρήσεις γης καθώς και το ποιες δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν και σε ποιες περιοχές. “Θα πρέπει να δοθεί ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας στην περιοχή. Πρώτα να γίνουν μελέτες, μετά δημόσιες υποδομές και μετά θα έρθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις γύρω από τον τουρισμό και τον πολιτισμό και θα χωροθετηθούν οργανωμένα”, εξηγεί. Ο προβληματισμός του, όπως λέει, εστιάζεται όχι στο πώς θα γίνουν οι μελέτες αλλά στο πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτές.
Μέχρι στιγμής ο δήμαρχος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την έως τώρα στήριξη της κυβέρνησης, ενώ την Παρασκευή ο κ. Μελίτος αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τον κ. Τασούλα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νομό Σερρών. Ο δήμος Αμφίπολης έχει ήδη επιχορηγηθεί με 30.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία υποδομών στην περιοχή των ανασκαφών και αναμένονται πρόσθετες 50.000 ευρώ με απόφαση του υφυπουργού Θεόφιλου Λεονταρίδη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επίσης με το ποσό των 30.000 ευρώ για την κατασκευή έργων πέριξ του ταφικού μνημείου στηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποίησε για συμβολικούς λόγους εκεί την πρώτη της συνεδρίαση. “Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει το σπουδαίο αρχαιολογικό έργο”, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάζαρος Κυρίζογλου.
Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Μελίτος θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων από το ΣΕΣ 2014-2010. “Άμεσος στόχος μας είναι, σε συνεργασία με το δήμο, να προχωρήσουμε στη συνολική ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά του τύμβου Καστά, αξιοποιώντας πόρους από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, που ξεκινάει τον επόμενο μήνα. Επιπρόσθετα, στη νέα προγραμματική περίοδο θα αντλήσουμε κονδύλια για την αναβάθμιση του μουσείου της Αμφίπολης, ώστε να φιλοξενηθούν και να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε την προσπάθεια του δήμου Αμφίπολης για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, ώστε να επισκεφθούν την περιοχή και το οικουμενικής αξίας μακεδονικό μνημείο ακόμα περισσότεροι τουρίστες”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο κ. Τζιτζικώστας. Πάντως, δικό της σχεδιασμό προωθεί και η περιφέρεια: “Έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, που ασχολούνται με την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη των υποδομών και την οργανωμένη προβολή της Αμφίπολης”, σημειώνει ο περιφερειάρχης.
Για τον τουρισμό
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την προ ημερών επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκης είπε πως στόχος της είναι η δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης. “Ο τύμβος Καστά μπορεί να τονώσει την τουριστική κίνηση ολόκληρης της Μακεδονίας, με άμεσο αποτέλεσμα τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών”, εκτίμησε.
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός ήδη συζητά για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τη συνέργεια όλων των συναρμόδιων υπουργείων που θα αφορά υποδομές, προβολή κτλ. Μιλώντας στη “ΜτΚ”, σημειώνει πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι προμελέτες για όλα όσα απαιτούνται για την ανάπτυξη της περιοχής. “Πρέπει εγκαίρως να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για υποδομές αλλά και για το χαρακτήρα που θα έχει η περιοχή, ακόμη και την προβολή των ευρημάτων ώστε να υπάρξει πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη με ορθολογικό και όχι άναρχο τρόπο”, επισήμανε και σημείωσε τη στενή του συνεργασία με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη.