Σε έντονο σκεπτικισμό έχει περιέλθει η αγορά του βιβλίου μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος του βιβλιοπωλείου της ΕΣΤΙΑΣ το Σάββατο 30 Μαρτίου, καθώς όπως επισημαίνουν οι εκδότες, το κέντρο της Αθήνας μονοπωλείται πλέον από τρία βιβλιοπωλεία.
Οι μεγάλοι εκδότες μοιάζει να ενδιαφέρονται για πολλά σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, ενώ οι μικροί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθούν οι ανεξάρτητες εκδόσεις και κυρίως, τα μικρά και τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία είναι να απαγορευτεί η πώληση βιβλίων στα σούπερ μάρκετ, στα περίπτερα και από τους εφημεριδοπώλες. Οι μεγάλες αντιθέσεις συμφερόντων, η απουσία πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας και η αμηχανία της αγοράς του βιβλίου καταγράφτηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).
Σε ότι αφορά το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας» αν και οι τακτικοί πελάτες αντιλαμβάνονταν εδώ και καιρό ότι τα πράγματα ήταν οριακά, αφού ορισμένοι υπάλληλοι είχαν φύγει και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες, το βιβλιοπωλείο ξεστόκαρε παλιά βιβλία σε τιμές προσφοράς, η ανακοίνωση του λουκέτου ήταν απρόσμενη και προκάλεσε χιλιάδες σχόλια συμπάθειας στα social media. Οι άνθρωποι της αγοράς πάντως εκτιμούν πως και το ιστορικό βιβλιοπωλείο είχε τις ευθύνες του, καθώς δεν προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες της κρίσης, με πολιτικές τακτικών προσφορών ή με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που θα έφερναν κόσμο μέσα στο μαγαζί. Είχε χαθεί και η «στενή επαφή» με τους βιβλιόφιλους, επισημαίνουν οι φίλοι της ΕΣΤΙΑΣ, και από το γεγονός ότι χάθηκε το συγκριτικό της πλεονέκτημά της, που ήταν οι φιλολογικές συζητήσεις στο όρθιο ανάμεσα στους πάγκους, αλλά και μέσα στο γραφείο της εκδότριας Μάνιας Καραϊτίδη.
Στο συνέδριο του ΣΕΚΒ, η αμηχανία της αγοράς προέκυπτε και από τον τίτλο του: «Κανόνες πλοήγησης στο πέλαγος του βιβλίου. Από τον Όμηρο στον Γουτεμβέργιο και από εκεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο». Από τους εκδότες, συγγραφείς, τυπογράφους, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοπώλες και ειδικούς στα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων διατυπώθηκαν οι γνωστές ανησυχίες, με το μυαλό στο τι μπορεί να κάνει η Πολιτεία, παραβλέποντας ότι η Πολιτεία δεν έκανε ποτέ τίποτε και τελευταία έκλεισε ακόμη και το μοναδικό θεσμό που λειτουργούσε με αποτελεσματικότητα το γνωστό ΕΚΕΒΙ.
Έτσι, διαπιστώθηκε περίτρανα αυτό που ξέρουν και τα μικρά παιδιά ότι δηλαδή μόνο διαμέσου του βιβλιοπωλείου μπορεί να ισορροπήσει η εκδοτική παραγωγή και να επιστρέψει στην κερδοφορία. Το βιβλιοπωλείο, τόνισαν από τη μεριά τους οι βιβλιοπώλες, παραμένει μέχρι και σήμερα ο κρισιμότερος σύνδεσμος ανάμεσα στον εκδότη και τον αναγνώστη και αυτό επιβάλλει τη συνεργασία εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών.