Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Αμβλώσεις:Η επομένη της απόφασης – Κλείνουν κλινικές καθώς οι πολιτείες εφαρμόζουν το νόμο

Τη λειτουργία τους έχουν ήδη αρχίζει να αναστέλλουν αρκετές κλινικές σε πολιτείες στις ΗΠΑ μετά την απόφαση – ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.

Περίπου οι μισές αμερικανικές πολιτείες αναμένεται να εισαγάγουν στη νομοθεσία τους την ανατροπή της προ 50ετίας απόφασης στην υπόθεση Roe v. Wade που θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση. Ήδη, με την ανακοίνωση της απόφασης, 13 από αυτές απαγόρευσαν αυτόματα τις αμβλώσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «τραγικό λάθος» ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και οργανώνονται σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Στο Φοίνιξ της Αριζόνα, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα κατά διαδηλωτών ενώ στο Λος Άντζελες διαμαρτυρόμενοι πολίτες απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο.

HTML tutorial

Σε μια κλινική αμβλώσεων στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας – μια πολιτεία που εφάρμοσε τον λεγόμενο νόμο ενεργοποίησης που επιτρέπει την άμεση απαγόρευση των αμβλώσεων- οι πόρτες υποδοχής ασθενών έκλεισαν μόλις αναρτήθηκε η δικαστική απόφαση στο διαδίκτυο ενώ από μέσα ακούγονταν λυγμοί, μεταδίδει το BBC.

Το προσωπικό της κλινικής επικοινωνούσε τηλεφωνικά με γυναίκες ενημερώνοντάς τους ότι τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν.

«Όσο καλά κι αν προετοιμαζόμαστε για τα κακά νέα, όταν πράγματι συμβαίνουν, είναι δύσκολο. Είναι αποκαρδιωτικό να τηλεφωνείς σε αυτές τις γυναίκες ενημερώνοντάς τους για την απόφαση», λέει μια νοσοκόμα στο βρετανικό δίκτυο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων